Danijel se sada zove Karla i prvi je transrodni pilot u Južnoj Americi

Nacionalna avio-kompanija Argentine, Aerolíneas Argentinas, najavila je prekretnicu u istoriji vazduhoplovstva Južne Amerike nakon što je jedan od njenih pilota postao prvi koji je postao žena.

Traniela Karla Kampolieto, rođena kao Karlos Danijel Kampolieto, postala je prva transrodna osoba koja je pilotirala komercijalnim letom u Argentini 24. maja.

Prema pisanju La Capital, ovo je takođe prekretnica u Južnoj Americi jer se veruje da je ona i prvi transrodni pilot na kontinentu.

Ona se time pohvalila i na društvenim mrežama.

“Moj prvi dan na poslu kao transrodni pilot, pamtiću zauvek ovaj dan. Hvala svima koji su ovo učinili mogućim. Za mene je ogroman ponos što sam deo borbe za društvo koje je sve inkluzivnije, raznovrsnije i tolerantnije”, napisala je ona.

Prvi međunarodni let kao transrodni pilot izvela je 29. maja, kada je bila za komandom Airbus-a A330 za Majami.

Pre tranzicije, Kampolieto je bio poznat kao profesionalni bodibilder i lični trener, iako je većinu svojih fotografija pre tranzicije obrisao sa društvenih medija.

U polju avijacije radi već 24 godine, a većinu karijere proveo je kao vojni pilot.

Ovo dostignuće nije iznenađenje, s obzirom na to da Argentina ima neke od najliberalnijih zakona o rodnom identitetu na svetu.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *