Evropa od početka rata ujedinjena u podršci Ukrajini: Da li je molba Zelenskog otkrila da podele ipak postoje?

Na Samitu u Moldaviji lideri evropskih zemalja su po ko zna koji put ponovili da su ujedinjeni u pordšci Ukrajini.

Kao mesto na kom će se održati Samit simbolično su izabrali zamak Mimi koji se nalazi blizu granice sa zemljom koja je već godinu i po dana u ratu s Rusijom.

Iako je 40 lidera juče obećalo svoju solidarnost sa Ukrajinom na drugom skupu takozvane Evropske političke zajednice, teškoća u održavanju tog jedinstva bila je vidljiva. Pre i tokom samita, lideri su zaštitili i zauzeli konkurentske pozicije oko sve spornijeg pitanja – koje bezbednosne garancije zapadni saveznici mogu da daju Kijevu kako bi osigurali da se Rusija, ako ikada bude istisnuta sa njihovih terirtorija, neće vratiti.

Francuski predsednik Emanuel Makron zamolio je saveznike da Kijevu ponude “opipljive i kredibilne bezbednosne garancije”, dok je njegov nemački kolega Olaf Šolc bio neodlučniji po ovom pitanju. On je odbio da otkrije bilo kakve detalje o tome šta bi moglo da se dogodi kada se rat u Ukrajini završi.

Zelenski je tokom svog govora na Samitu izneo dve molbe koje se odnose na pristupanje Ukrajine u NATO i obezbeđivanje bezbednosnih garancija na putu ka članstvu njegove zemlje u NATO.

Različite pozicije u vezi ovog druge molbe jasno pokazuju da su pred Evropom vrlo teške odluke, a rat se i dalje nastavlja. Međutim, za sada je jedinstvo i dalje dominantna tema tokom okupljanja Zapadnih lidera.

“Današnji Samit nam je pokazao koliko je vredna Evropska politička zajednica. Pokazali smo da smo kao porodica, snažna i ujedinjena porodica evropskih nacija koje zajedno deluju”, rekal je predsednica Moldavije Maja Sandu.

Samit u zamku Mimi, koji je okružen vinogradom i udaljen samo 20 kilometara od ukrajinske granice, počeo je emotivno dolaskom Zelenskog.

Njemu je dobrodoišlicu poželela predsednica Moldavije ispred ostalih lidera, zahvalivši mu se što je “čuvao Moldaviju bezbednom”. Slika njih dvoje, čije se zemlje na svoj način bore protiv Rusije, poslala je snažnu poruku svetu.

Međutim, pošto je Kijev poslednjih dana na meti napada, Zelenski je sa čestitki vrlo brzo prešao na svoju molbu, tražeći od saveznika da Ukrajini daju čvrste bezbednosne garancije. Lideri NATO su se još 2008. složili da će Ukrajina na kraju postati članica, ali nikada nisu ponudili čvrsto obećanje ili vremenski okvir u kom bi tako nešto moglo da se ostvari.

Iako je malo verovatno da će Zelenski dobiti sve što želi na Samitu lidera NATO u julu, o oba pitanja se trenutno žestoko raspravlja.

“Zalažem se za bezbednosne garancije i to će biti tema kolektivnih razgovora u narednim nedeljama. Ukrajini treba dati garancije iz dva razloga. Prvi jer ova zemlja štiti Evropu danas i drugi jer i ona daje Evropi bezbednosne garancije”, poručio je Makron tokom svog obraćanja.

Međutim, iako je Makronov govor bio vrlo direktan, to se ne može reći i za nemačkog kancelara Olafa Šolca.

“Jedna stvar je vrlo jasna. Mi sada dajemo svoj doprinos podršci Ukrajini. Uvek smo govorili da moraju da postoje i garancije za mirovni poredak koji će nastupiti posle rata. Nemačka će dati svoj doprinos”, poručio je on okupljenim liderima u Moldaviji.

Međutim, nemački kancelar je zatim odbio da otkrije detalje, čak i kada je ova tema postala centralna tokom diskusije.

Iako nisu u potpunosti ujedinjeni oko ovog pitanja, ono što je posle jučerašnjeg samita svima bilo jasno je da je podrška Zapadnih zemalja Ukrajini i dalje na visokom nivou.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *