Fondacija Mozzart donirala EKG aparat Studentskoj poliklinici

Fondacija Mozzart je verna podrška zdravstvenom sistemu, uz nastojanje da se pomoć ravnomerno upućuje institucijama od severa do juga zemlje i ka svim starosnim grupama. Poslednja u nizu donacija stigla je na adresu Studentske poliklinike čije usluge koristi oko 60.000 studenata Univerziteta u Beogradu, a koja je od Mozzarta dobila EKG aparat.

– Nama zaista mnogo znači EKG aparat koji smo dobili od Fondacije Mozzart. Prisutni smo na dosta punktova po celom gradu i zato moramo da imamo više EKG aparata na različitim odeljenjima i lokacijama. Ovaj aparat nam je veoma važan jer radimo i veliki broj preventivnih aktivnosti na terenu, organizujemo različite zdravstvene promocije… – istakla je direktorka Studentske poliklinike Marija Obradović.

Dr Marijana Pešić, specijalista opšte medicine, ističe da se u post-covid periodu susreću sa velikim porastom poremećaja srčanog ritma kod mladih, kao i da je značajan broj studentkinja koje imaju oboljenje štitne žlezde.

– Studenti su uglavnom zdrava populacija, ali često imaju problem sa poremećajem srčanog ritma koji se javlja u sklopu različitih bolesti, u post-covid periodu, kao posledica stresa… Oko 150 studenata mesečno ima indikacije za EKG pregled i zbog toga nam je jako značajna ova donacija. Imali smo aparat koji je dosta star tako da će nam novi mnogo olakšati – rekla je dr Pešić.

Fondacija Mozzart je početkom godine potpisala protokol o saradnji sa Ministarstvom zdravlja u cilju unapređenja uslova rada zdravstvenih ustanova širom Srbije. Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu opremljen je računarskom opremom, a Odeljenju za neonatologiju Opšte bolnice u Subotici donirana je medicinska oprema za brigu o novim životima. Klinika za dečiju hirurgiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu dobila savremeni sistem za transplantaciju kože koji će se koristiti u lečenju opekotina kod mališana, dok je Zdravstvenom centru Knjaževac donirano sanitetsko vozilo nakon što je sanitet koji su prethodno koristili uništen u saobraćajnoj nesreći. U narednom periodu Fondacija Mozzart će realizovati i donacije stolice za stereotaksičnu biopsiju Centru za radiologiju Kliničkog centra u Nišu i ginekološke stolice Onkološkom dispanzeru u Čačku, dok će inkubatori stići na adrese KBC Kosovska Mitrovica i Opšte bolnice u Prokuplju i Paraćinu.

(Telegraf.rs/PR)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *