Kurti: Eskalacija na severu planirana, autor je Beograd

Aljbin Kurti, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o situaciji na severu, rekao je danas da postoji dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija situacije 29. maja bila organizovana, dobro isplanirana i da je imala autora i da je to Beograd, javlja Gazeta ekspres a prenosi Kosovo-online.com.

On je poslanicima ispričao “hronologiju” događaja na severu, koja je, po njemu, važna jer pokazuje da su kosovske institucije izvršile svoje dužnosti. Kako je naveo, 29. maja se “dobar deo kriminalnih grupa vratio organizovano da bi eskalirao situaciju”.

“Postupili smo u skladu sa Ustavom i interesima Republike Kosovo. I mislim da hronologija događaja pokazuje da nije bilo samo konsultacija, već i koordinacije sa međunarodnim partnerima. Nije bilo iznenađenja jer je to bio proces sa mnogo karika, a poslednja karika je bila da gradonačelnik odlazi na svoje radno mesto”, rekao je Kurti. 

Naveo je da je “udruživanje” novih gradonačelnika sa specijalnim snagama bila procena bezbednosnih institucija.

“Narednih dana se pokazalo da su bili u pravu. Da nije tako, imali bismo gradonačelnike koji su na udaru te kriminalne bande. Napad je bio smišljen i zahtevao je izgovor. Prisustvo Kosovske policije nema potrebe nazivati nasilnim ulaskom u zgradu, jer se radi o zgradi Republike Kosovo. Nije bilo razloga za nasilni ulazak u zgradu”, kazao je Kurti.

Srpska lista, kako je rekao, napustila je institucije na severu i parlament osim “kada treba da potpišu da bi primili plate”.

“Kada su gradonačelnici ušli u zgrade, one su bile prazne. Srpska lista ih je napustila. Znaju da zgrade nisu njihove”, rekao je Kurti.

On je naveo da vlada koju predvodi veruje u trajno prijateljstvo sa SAD i Evropskom unijom, dodajući da pristup Kosovu i Srbiji ne može da bude isti.

“Srbija je autokratska zemlja, nije demokratska”, naveo je Kurti.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *