Ministar Кrkobabić sa ambasadorom Mađarske: Sela kao čuvari kulturnog i nacionalnog identiteta dve zemlje

Prva radna poseta ambasadora Mađarske u Republici Srbiji NJ.E. gospodina Jožefa Zoltana Mađara ministru za brigu o selu Milanu Krkobabiću protekla je srdačno i sa velikim obostranim razumevanjem.

„Današnji susret bio je posvećen očuvanju ruralnih delova, posebno sela kao prepoznatljivih i dragocenih čuvara kulturnog i nacionalnog identiteta Srbije i Mađarske“ izjavio je ministar Krkobabić, nakon sastanka u Palati Srbija.

Na sastanku je istaknut izuzetan značaj privredne saradnje dveju zemalja, velika bliskost u rešavanju pitanja razvoja sela, ali i izuzetna zainteresovanost obe strane da unaprede saradnju i uverenje da su mere koje preduzimaju primenljive u obe zemlje podjednako.

“Uprkos granicama i pripadnosti Mađarske Evropskoj Uniji, daleko je više onoga što nas spaja od onoga što nas razdvaja. Sela Srbije i sela Mađarske mogu da budu ta prava spona“, saglasni su učesnici sastanka.

„Naša briga za seosko stanovništvo i mesta u kojima oni žive nije spontana već ciljana i osmišljena“, izjavio je Jožef Zoltan Mađar i dodao da je prepoznatljiva briga Srbije kroz programe Ministarstva za brigu o selu za mađarsku zajednicu u Srbiji, pravi primer kako državni programi mogu na efikasan način promeniti demografsku sliku sela.

U sedam opština u Srbiji sa pretežno mađarskim življem – Bečej, Кanjiža, Bačka Topola, Ada, Čoka, Mali Iđoš i Senta dodeljeno je kroz Program dodele sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom 198 kuća i svoj dom je dobilo 364 ljudi sa 304 dece.

Privredni razvoj pospešen je finansijskim podsticajima za ratarske i stočarske zadruge u Adi, Кanjiži, Čoki i Bečeju, jer se evropski koncept zadruga, primenjen poslednjih godina u Srbiji, pokazao imanentan i primeren model organizovanja malih individualnih proizvođača.

Učesnici sastanka razgovarali su o izazovima sa kojima se obe zemlje suočavaju u kompleksnom pitanju očuvanja i razvoja ruralnih područja. I jedna i druga zemlja nalaze načine da život na selu učine primamljivim i da približe infrastrukturu i društveni život u selima onome koji imaju gradske sredine.

Mađarska strana istakla je da je pre deset godina 69% stanovništva Mađarske živelo u gradovima i da je trenutno na snazi sedmogodišnji nacionalni plan razvoja koji predviđa i značajne podsticaje za agrarnu politiku, podsticaje za zapošljavanje, otpočinjanje biznisa, ali i izgradnju i obnovu kuća porodicama u seoskim sredinama.

Sagovornici su istakli značaj dobrih odnosa vlada dveju zemalja i dogovorili smernice dalje saradnje i razmene iskustava.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *