Mladi sir vam se brzo pokvari: Evo gdje griješite

Ako govorimo o roku trajanja sireva, on zavisi od vrste, ali ovo je najvažnije da zapamtite

Mnogi ljudi vole sireve i koriste ih u pripremi raznih jela. Ima ih u raznim oblicima i ukusima, a upravo zbog razlike kako u okusima tako i u teksturi, sirevi i odgovaraju većini jela. Međutim, problematika sa sirevima jeste ta što se brzo kvare.

Polutvrdi sir

Neki sirevi poput plavog sira i polutvrdog sira mogu direktno u plastičnu kesicu (kesa za zamrzivač ili bilo koja druga čista kesa).

Međutim, mladi sir bi trebalo da čuvate u plastičnoj posudi s poklopcem. Svjež sir bi trebalo da čuvate u originalnom pakovanju i da samo, na svakih nekoliko dana, promijenite vodu.

Također, sireve obavezno čuvajte u frižideru, na polici na kojoj čuvate povrće. Razlog zbog kojeg bi tamo trebalo da ih čuvate jeste temperatura koja je na tom mjestu hladna i stabilna, bez mnogo promjena, a takva je idealna za namirnice poput sira.

Ako govorimo o roku trajanja sireva, on također zavisi od vrste, ali ono što je najvažnije da zapamtite jeste da, što je sir tvrđi – rok trajanja će mu biti duži.

Malo ulja

Kako biste sir sačuvali od buđi, iskoristite malo ulja i to tako što ćete namazati sir s malo maslinovog ili biljnog ulja, a zatim ga spustite u plastičnu posudu s poklopcem. Ulje uvijek možete da obrišete papirnim ubrusom, a također možete i da operete sir u toploj vodi i da uživate u njegovom okusu.

Izvor: avaz.ba

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *