Oglasila se smenjena direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

Vršilac dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” u Beogradu dr Ivana Stašević Karličić  oglasila se danas nakon jučerašnje informacije da je smenjena sa te funkcije.

– Razrešenje direktora koje je donela Vlada Republike Srbije je legitiman i institucionalan čin. Za nepunih šest godina koliko sam obavljala ovu funkciju Klinika je postala prva akreditovana psihijatrijska ustanova na teritoriji Republike Srbije. Klinika koja je zatečena u blokadi računa u dugovanjima prema dobavljačima i neizmirenim obavezama postala je likvidna ustanova – sve obaveze se izmiruju na vreme i na današnji dan Klinika ne samo da je bez dugovanja, već ima i sopstvena sredstva – navela je ona u svom saopštenju.

Doktorka dodaje da je ovakvo odgovarno poslovanje je omogućilo ne samo bolje uslove lečenja i zbrinjavanja pacijenata, već i boljih uslova rada zaposlenih.

– Navedeno je potvrđeno u preko 30 inspekcijskih nadzora nadležnog ministarstva u poslednjih meseci. Klinika je 2019. godine pokrenula prvu Nacionalnu liniju za prevenciju samoubistva, koja zajedno sa celokupnim javno-zdravstevnim aktivnostima na prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja ima i vrlo jasne pokazatelje – stopa suicida na teritoriji Republike Srbije smanjena je za 12%. Otvoren je prvi Centar za mentalno zdravlje na teritoriji grada Beograda 2018.godine, gde je bez uputa i knjižice profesionalnu, stručnu pomoć dobilo desetine hiljada naših građana – navodi ona.

Stašević Karličić Sa posebnim ponosom ističe da je tokom najveće krize u periodu pandemije Covid-19, Klinika besprekorno radila 24/7, uputila preko stotinu zdravstvenih radnika u druge ustanove, organizovala liniju za pružanje psihosocijalne pomoći u uslovima pandemije i sa uspehom zbrinjavala sve psihijatrijske pacijente koji su oboleli od korone sa teritorije čitave Republike Srbije.

– Zbog izuzetne organizacije posla i zaštite života i zdravlja pacijenata, zaposlenih, kao i celokupnog stanovništva Klinika je prepoznata kao vodeća ustanova u kreiranju strategije za

zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama. Želim da obavestimo javnost da je u proteklih meseci vođena intenzivna plaćena medijska kampanja koja promoviše lično i institucionalno nasilje sa ciljem urušavanja mog ugleda, ugleda Klinike i njenih zaposlenih, što je zapravo nasilni odgovor kriminalne manjine na sprovedene antikoruptivne mere, odgovorno poslovanje i stručne standarde – zaključila je doktorka.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *