ONA ZNA SVE TAJNE DJEČAKA UBICE? Dan pred masakr proveo je s njom cijeli dan!

Na osnovu svih dosadašnjih iskaza, prije svega majke i dadilje dječaka ubice, jasno se dolazi do saznanja da bi sestra ponajprije mogla da otkrije da li je bilo promjene u ponašanju najmlađeg masovnog ubice na svijetu.

Petoro članova porodice i osoba koje su imale ili trebalo da imaju blizak kontakt sa dječakom ubicom saslušano je u prethodnih mjesec dana, koliko je prošlo od masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru kada je 13-godišnji učenik usmrtio devetoro vršnjaka i čuvara škole, a ranio još njih šestoro.

Međutim, poslije oca, majke, dadilje, kao i psihologa i pedagoga škole, uskoro bi razgovor trebalo da bude obavljen i sa, možda, ključnim svjedokom koji bi mogao da pruži neke krucijalne informacije kako bi se došlo do motiva jezivog zločina, ali i da otkrije da li je bilo ikakvih naznaka da se nešto tako sprema. A riječ je o njegovoj rođenoj, 10-godišnjoj sestri.

Na osnovu svih dosadašnjih iskaza, prije svega majke i dadilje dječaka ubice, jasno se dolazi do saznanja da bi sestra ponajprije mogla da otkrije da li je bilo promjene u ponašanju najmlađeg masovnog ubice na svijetu, kao i eventualni razlog zbog kojeg se odlučio na jezivi zločin.

Takođe, nadležni očekuju da bi mogla da otkrije i da li je bio sa nekim u svađi, da li je nekome prijetio, da li je njemu neko prijetio, da li je imao simpatiju ili neuzvraćenu ljubav, pa čak i da li je viđala u stanu oružje i Molotovljeve koktele.

Dan pred masakr proveli zajedno

Posebno je interesantan podatak da je, prema svjedočenju majke, skoro cijeli dan prije masakra upravo sestra provela zajedno sa bratom kod babe i dede, da bi se u večernjim satima vratili kući.

Kako je istakla njihova majka, desetogodišnja djevojčica je dijelila sobu sa tri godina starijim bratom, išli su u istu školu, dadilja ih je zajedno čuvala kada su roditelji zbog poslovnih obaveza bili često odsutni, dakle najviše je vremena provodila sa njim.

Ipak, s obzirom na ti da se radi o 10-godišnjem djetetu, koje je pretrpjelo veliki šok nakon svega što se desilo, koje je praktično u jednom trenutku ostalo bez porodice (brat joj se nalazi na psihijatrijskim ispitivanjima, otac u zatvoru, a pod istragom je i majka), ali i drugara iz škole pošto će morati, iz bezbjednosnih razloga, da bude preseljena iz “Ribnikara”, do sada je ovaj razgovor odlagan.

Saslušanje djece, inače, nije tako neobično, a posljednji slučaj koji je izazvao veliku pažnju u javnosti bio je razgovor sa malom Janom Marjanović, kćerkom Zorana Marjanovića koji je zbog ubistva supruge Jelene osuđen na 40 godina zatvora. Ona danas ima 12 godina, a u Tužilaštvu je saslušana kada je imala sedam godina.

Saslušanje u prisustvu roditelja

Kako zapravo izgleda ispitivanje djevojčice od 10 godina, objašnjava za “Blic” advokat Denis Bećirić.

– Dijete se ispituje u prisustvu psihologa, u ovom slučaju može da se desi da ne bude tu roditelj, već neko lice iz Centra za socijalni rad. Stručni tim psihologa, komisija, vještači da li je dijete u stanju da da iskaz – objašnjava Bećirić.

Sa pravne strane, dijete može da otkrije nove detalje.

– Živjela je sa njim u kući, može da kaže neke događaje, šta je on pričao, kako je ona to doživljavala – kaže Bećirić.

Koliko će se cijeniti iskaz djevojčice, zavisi i od načina i uslova pod kojima je on uzet. Kako objašnjava advokatica Natalija Rakić, da bi se iskaz uzeo u obzir moraju da se prilagode uslovi, a uzeće se u obzir i zrelost djeteta, kao i u kakvim je odnosima bila sa bratom.

– Krivičnim zakonom ona spada pod kategoriju djeteta, Konvencijama je obezbijeđena sva zaštita djece, mora da se uzme u obzir uzrast, spol, psihički status djeteta, kao i da je njen brat izvršilac djela. Dijete ne smije da se osjeća ugroženo, kao ni da osjeća krivicu.

S obzirom da je otac dječaka u pritvoru, a protiv majke je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo zanemarivanja i zlostavljanja djeteta, postoji mogućnost da djevojčica bude ispitana bez roditelja.

Ipak, kako kaže advokatica Rakić, majka bi trebalo da prisustvuje, ukoliko nadležni procijene da je to u redu, jer po zakonu, ispitivanju bi trebalo da prisustvuje jedan roditelj. Ukoliko se ustanovi vještačenjem da je dijete spremno za davanje iskaza, njegove riječi će se i te kako cijeniti u budućem radu na slučaju.

.

.

Izvor: Republika.rs

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *