Počelo suđenje novinarkama koje su izveštavale o smrti Mahse Amini: Preti im smrtna kazna u Iranu

Ove nedelje počelo je suđenje dvema novinarkama odgovornih za objavljivanje priče o Mahsi Amini, Kurdsko-iranskoj ženi koja je ubijena nakon što ju je prošle godine uhapsila iranska policija za moral.

Niloufar Hamedi i Elaheh Mohammadi bili su zatvorene si u Iranu poslednjih osam meseci i suočavaju se sa optužbama za zaveru i pobunu protiv nacionalne bezbednosti i antidržavnu propagandu, optužbe za moguću smrtnu kaznu, navode Reporteri bez granica (RSF) .

Dvema ženama odvojeno se sudilo u ponedeljak i utorak na revolucionarnom sudu kojim je predsedavao ozloglašeni sudija Abolgasem Salavati, navodi iranski proreformski list SharghDaili, a prenosi CNN.

Suđenje je usledilo nakon što su protesti širom zemlje potresli Iran prošle jeseni, pošto se gnev zbog režimskog tretmana žena i drugih pitanja razbuktao nakon smrti 22-godišnje Aminijeve.

Vlasti su nasilno ugušile višemesečni pokret, koji je predstavljao jednu od najvećih domaćih pretnji iranskom vladajućem klerikalnom režimu u više od jedne decenije.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *