Proširen spisak najtraženijih zanimanja u Nemačkoj: Na listi 52 nove profesije

Nemačkа Saveznа kancelarija za zapošljavanje proširila je listu traženih zanimanja u Nemačkoj sa 148 na 200. Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši.

– Od 1.200 registrovanih zanimanja kod 200 se beleži manjak radne snage, što je 52 zanimanja više nego prošle godine – saopštila je Savezna kancelarija za zapošljavanje u Nirnbergu.

Najveći nedostaci zabeleženi su u zanimanjima poput negovatelja, vozača kamiona, medicinskog osoblja, građevinskih specijalista kao i u zanimanjima vezanim za odgoj dece. Isto tako se na listi nalaze i zanimanja poput prodavaca u maloprodaji i obezbeđenja, piše Poslovni dnevnik.

Od visokokvalifikovanih zanimanja deficitarni su i apotekari i arhitekte, kao i specijalisti u IT sektoru. Na listi se nalaze i zanimanja poput doktora, pravnika i socijalnih radnika.

Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši. U saopštenju se navodi i kako samo 26 odsto nezaposlenih traži posao u jednom od deficitarnih zanimanja.

U maju je zabeležena stopa nezaposlenosti od 5,5 odsto. Institut za istraživanje rada koji deluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, krajem prošle godine objavio je da je u Nemačkoj nepopunjeno oko dva miliona radnih mesta.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *