Tematski vođeni obilasci Novog groblja povodom sedmice otkrivanja evropskih grobalja

Novo groblje će se i ove godine uključiti u pomenutu manifestaciju organizovanjem dva besplatna vođena tematska obilaska Novog groblja, koja su u prethodnih nekoliko godina izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

4. jun 2023. godine u 11 h – Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata sahranjenih na Novom groblju u Beogradu

11. jun 2023. godine u 11 h – Veliki ljudi široke duše – Priča o zadužbinarima i dobrotvorima

U nedelju 4. juna – posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama iz života istaknutih vojskovođa, heroja i heroina koji su svojim postignućima ostavili duboki trag u istoriji i svesti srpskog naroda, ali i šire, van okvira koji mogu da ograniče državne granice. Priča o ljudima koji su pomerili granice u okviru strogog vojničkog sistema kao i o onima koji su formirali vlastiti sistem vođeni rodoljubljem i patriotizmom. Setićemo se priča o velikom Žući, zatim dogodovština čuvenog Šilje, potom priča o čestitom i poštenom vojvodi kome je poštenje bilo iznad bilo kakvih položaja, zatim velikog generala kome je izmakla titula vojvode, velikih srpskih heroina i drugih vrednih pamćenja. Setićemo se i običnog vojnika, bez kojeg se ratovi ne bi mogli voditi, glorifikovanog u okviru najznačajnijeg ratnog memorijala podignutog u Beogradu posle završetka Prvog svetskog rata – Srpske kosturnice branilaca Beograda 1914 – 1918. godine. Ovom šetnjom setićemo se zašto jesmo i treba da budemo ponosni.

Trajanje obilaska: 120 minuta

Mesto i vreme okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50) u 11:00 časova.

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti.

Obilasci su besplatni.

Prjave nisu potrebne.

(Telegraf.rs/PR)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *