U menjačnicama i bankama je skoro pa nemoguće zameniti dansku i norvešku krunu: NBS objašnjava zašto

Iako je norveškom, švedskom i danskom krunom dozvoljena trgovina na našem deviznom tržištu, inostrane poslovne banke trenutno ne otkupljuju norvešku i dansku valutu, zbog čega je smanjen interes domaćih banaka i menjača za njihovim otkupom, objašnjava Narodna banka Srbije.

Nakon obaveštenja poslovnih banaka iz inostranstva sa kojima NBS sarađuje da trenutno prestaju sa otkupom norveške krune od poslovnih i centralnih banaka, kao i zbog činjenice da Norveška centralna banka ne otkupljuje ovu valutu od banaka, NBS je prestala da do daljeg prima ove novčanice od banaka u Srbiji, o čemu su banke obaveštene. Iz istih razloga je Narodna banka krajem 2022. godine prestala do daljeg i sa prijemom danskih kruna.

Kada je reč o švedskoj kruni, promet njome u formi efektivnog stranog novca i dalje se obavlja kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. NBS takođe još ima mogućnost za prodaju ove valute u formi efektivnog stranog novca bankama u inostranstvu, ali postoje naznake da pojedine inostrane banke prestaju i sa otkupom ove valute u formi efektivnog stranog novca.

Iz NBS navode da su u kontaktu sa inostranim poslovnim i centralnim monetarnim vlastima relevantnih zemalja radi dobijanja detaljnijih informacija i smernica u vezi sa navedenim poslovima u narednom periodu. Napominju da banke, ovlašćeni menjači i javni poštanski operatori slobodno donose odluku da li će trgovati nekom valutom sa liste valuta kojima je dozvoljena trgovina na deviznom tržištu Srbije, zavisno od njihovog interesa, poslovne politike i operativnih mogućnosti.

Iz NBS dodaju da centralna banka pomno prati aktuelna dešavanja i da će u slučaju promene situacije na međunarodnom tržištu vezano za poslove kupoprodaje efektivnog stranog novca u navedenim valutama i eventualnog ponovnog omogućavanja otkupa danske i norveške krune, blagovremeno obavestiti banke o tome.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *