Žene koje posjeduju ovu osobinu imaju bolji seksualni život

Veliki broj žena, čak 43 posto pati od seksualnih disfunkcija

Veliki broj žena, čak 43 posto pati od seksualnih disfunkcija (nizak libido, rijetki orgazmi, bolni odnosi), pokazalo je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu ”Sexual Medicine”.

Medicinski faktori

I dok mnogi ovo stanje mogu pripisati medicinskim faktorima (lijekovi, metode kontracepcije itd.), postoje indikacije koje pripisuju žensku seksualnu disfunkciju ličnosti pojedinca.

Iz tog razloga, istraživači su se fokusirali na žene koje su u to vrijeme bile pod određenim tretmanom kako bi se oslobodile svojih poteškoća u seksu.

One su dobile testove ličnosti kako bi saznale s kojim osobinama (kao što su ekstrovertnost, ljubaznost, savjesnost, emocionalna stabilnost i otvorenost za nova iskustva) se najviše identificiraju.

Zatim su ih pitali o tome kako su se nosile s određenim situacijama, naprimjer, koliko često su se zadržavale na problemu bez pronalaženja rešenja i samo održavale svoju anksioznost. Prema studiji, način na koji se nosimo s događajima povećava ili smanjuje stres koji osjećamo.

Na osnovu odgovora žena, istraživači su otkrili da su žene koje su bile manje ekstrovertne, pa su stoga vjerovatno imale negativniji pogled na život, također imale lošije seksualne funkcije.

Ekstrovertne žene

Istraživanje je također otkrilo da žene koje su ekstrovertnije, kao i one koje su otvorenije za nova iskustva, imaju tendenciju da bolje funkcioniraju seksualno, za razliku od žena koje su bile introvertne ili ne toliko otvorene za različita iskustva. Isto je važilo i za žene koje su imale tendenciju da negativno gledaju na život ili da kažnjavaju same sebe.

Ukratko, uživanje u vašem seksualnom životu može zavisiti od toga koliko pozitivno gledate na život uopće, što je nalaz podržan od drugih istraživanja, poput onog objavljenog 2016. koje je zaključilo da ekstrovertniji ljudi imaju aktivniji i bolji seksualni život.

Izvor: avaz.ba

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *