10 saveta za holistički gubitak težine: Kad ih savladate, višak kilograma se topi kao od šale

Da li ste ikada razmišljali o tome kako sve oblasti vašeg života utiču jedna na drugu? Primera radi, ako imate finansijskih problema, možda ne možete dobro da spavate, a onda nemate energije ni za svakodnevne obaveze, ni za vežbanje.

Ili ste, možda, u emotivnoj vezi koja vas ne ispunjava, pa pribegavate emocionalnom prejedanju?

Ukoliko usred svega pokušavate da smršate, koliko će vam biti teško da pratite izmenjeni režim ishrane i da budete fizički aktivni? Čak i ako uspete, velike su šanse da ćete se vrlo brzo vratiti starim navikama, jer će problemi koji vas muče opet “isplivati na površinu”.

Stoga, holistički gubitak viška kilograma ima za cilj da identifikuje probleme koji dovode do emocionalnog prejedanja, obedovanja pod stresom i sličnih oblika ponašanja, i da pronađe rešenja u uspostavljanju ravnoteže u oblastima života kojima nismo zadovoljni, piše “Love Your Self magazine”.

Jedite mirno, dobro sažvaćite svaki zalogaj i prekinite sa jelom čim osetite da ste siti.

U današnje vreme mnogi se oslanjaju na hranu iz dostave. Iako je ukusna, ova hrana je često puna šećera, zasićenih masti i soli, što utiče na neosetno dobijanje viška kilograma.

Zato je najbolje da sami pripremate hranu koju ćete jesti u toku dana, jer ćete tako imati kontrolu nad sastojcima koje koristite prilikom pripreme.

Lepo postavljen sto, sa finim tanjirima i blistavim escajgom uticaće na to da se lepše osećate kad sednete da jedete.

Takođe, više ćete uživati u hrani, jer vam ništa neće odvlačiti pažnju – ni program na televiziji, ni poruke na društvenim mrežama.

Iako je najbolje izbegavati procesuiranu hranu iz kutija i kesica, ponekad će se desiti da poželite da se počastite i “nezdravim” namirnicama.

I tad se potrudite da pročitate sastav na etiketi, jer su neki slatkiši ipak zdraviji zbog odsustva transmasti i velike količine šećera.

Sedeći naćin života nije samo neprijatelj vitke linije, već je pre svega neprijatelj zdravlja.

Važno je da se pokrenete: ako vam ne prijaju treninzi u teretani, opredelite se za nordijsko hodanje sa štapovima koje čuva zdravlje kičme i kukova, a ujedno je odlično za jačanje mišića i bolju pokretljivost.

Hronični stres može da dovede do gojaznosti, ali i do drugih zdravstvenih problema.

Vežbanje, meditacija, boravak u prirodi i druženje sa ljudima koje odlikuje dobar smisao za humor mogu da budu od pomoći da naučite kako da upravljate stresom.

I nedostatak sna može da dovede do gojaznosti i lošeg raspoloženja. Ukoliko spadate u one koji će utehu potražiti u hrani, eto vas u začaranom krugu koji rezultuje viškom kilograma.

Zahvalnost je možda najdragocenija ljudska osobina.

Kad osvestite da imate razlog da budete zahvalni što ste se probudili, što ste spavali u udobnom krevetu, što imate vodu za jutarnje umivanje i tuširanje, što imate šta da obučete, što imate posao i primanja, što ste okruženi ljudima koje volite i koji vas vole, “naučićete” mozak da funkcioniše na pozitivnim frekvencijama, pa ćete u svemu videti lepšu stranu.

Žena, srećna žena, žena u 50-im, 50 godina

Foto: Shutterstock

A kad se osećamo dobro, nisu nam potrebni stimulansi poput kalorične hrane, alkohola ili cigareta.

Nekome će prijati meditacija, nekome će prijati molitva. Na vama je da odaberete šta će vam pomoći da smanjite stres i da promenite negativna uverenja zbog kojih ste zarobljeni u telu za koje osećate da vam ne pripada.

Ovo je jedan od najtežih zadataka, a ujedno i najvažniji. Ako ne volite sebe, konstantno ćete raditi stvari koje vas sabotiraju na putu ka srećnom životu.

Kad nekog zaista volimo, osećamo potrebu da ga zaštitimo od loših stvari, a na prvom mestu to bi trebalo da obezbedimo sami sebi.

(Ona.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *