Bajden danas treba da potpiše zakon o podizanju gornje granice duga: "Ništa ne bi bilo katastrofalnije…"

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi danas da potpiše zakon o podizanju gornje granice duga, izbegavajući rok od ponedeljka kada je Ministarstvo finansija upozorilo da će Sjedinjenim Državama početi da nedostaje gotovine za plaćanje svih svojih računa.

Podsetimo, krajem maja Bajden i presedavajući Predstavničkim domom Kevin Mekarti postigli su načelni dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja SAD u iznosu od 31,4 milijardi dolara.

Donošenje ovog sporazuma o budžetu je bilo kritično. Ulozi nisu mogli biti veći – rekao je Bajden obraćajući se iz Ovalnog kabineta sinoć.

Ništa ne bi bilo katastrofalnije od neizmirenja duga zemlje – dodao je prenosi Yahoo Finance.

Sve u svemu, zakon od 99 strana ograničava potrošnju u naredne dve godine i menja neke politike.

Neka ekološka pravila su modifikovana da bi se pomoglo u pojednostavljivanju odobrenja za infrastrukturne i energetske projekte – potez koji su umereni u Kongresu dugo tražili.

Novim zakonom se takođe odbija Bajdenov poziv da se ukinu poreske olakšice korporacijama i bogatima iz Trampove ere kako bi se pomoglo u pokrivanju deficita nacije.

Ali Bela kuća je saopštila da će se planovi Poreske uprave da pojačaju primenu poreskih zakona za osobe sa visokim prihodima i korporacije nastaviti.

Sporazumom se nameće automatsko smanjenje programa potrošnje za 1% ukoliko Kongres ne odobri svoje godišnje račune o potrošnji, mera koja je dizajnirana da vrši pritisak na zakonodavce obe strane da postignu konezus pre kraja fiskalne godine u septembru.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *