Dodik udario po američkom ambasadoru: On je obični smutljivac

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas da nijedan ambasador, uključujući i američkog, nema pravo da mijenja Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum čiji je on sastavni dio, već to mogu isključivo RS i Federacija BiH kao ugovorne strane.

Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH Michael Murphy “prepotentan, arogantan i da ne uvažava činjenice”.

“On priča kako “nije Bakir (Izetbegović) ni SDA bošnjački narod, nije Dodik ni SNSD srpski narod”, ali eto nije ni Murphy američka vlada, ni američka država, ni narod, već obični smutljivac”, rekao je Dodik u Ankari, govoreći o Murphyjevoj izjavi da je Dejtonski sporazum “početna tačka – temelj koji treba nadograditi” i da “nije sam sebi cilj kao što to predstavljaju neki u RS”.

Iz onoga što Murphy govori, dodao je Dodik, apsolutno se vidi njegova prepotencija i kolika je arogancija i neuvažavanje činjenica.

“On govori da Dejtonski sporazum nije definitivan, da je neki temelj i da su oni primjenjivali silu zato što nisu mogli da privole strane u BiH da se dogovore. On se hvali činjenicom da su primjenjivali silu i pritisak da bi došli do rješenja koje im odgovara”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Murphy došao u BiH “da bi vratio tu metodologiju na scenu”.

“Apsolutno nije u pravu. Kad god nešto govori, govori kako RS navodno nešto ne razumije. Mi savršeno dobro razumijemo da je Dejtonski sporazum potpisan, a da su SAD, Ruisija, Njemačka, EU, Francuska i Velika Britanija garanti, odnosno svjedoci tog sporazuma i da nemaju nikakva ovlaštenja o njegovom razvoju. Jedino ovlaštenje koje imamo je ustavna pozicija, a to je da strane RS i FBiH mogu da se dogovore o nekim stvarima i promjenama Ustava, a ne američki ili bilo koji ambasador”, istakao je Dodik.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *