Domar izgradio bogatstvo od 8 miliona dolara: Šta je sve posedovao otkriveno tek posle njegove smrti

Ronald Rid je bio poslednja osoba za koju biste očekivali da bude milioner. Koristio je zihernadle kako bi zakopčao svoje stare kapute i sekao sopstvena drva za ogrev do svojih 90-ih. Vozio je polovnu Tojotu Jaris i opirao se novim kupovinama.

Njegovo jedino pravo uživanje možda je bio njegov svakodnevni engleski kolačić i šoljica kafe u Memorijalnoj bolnici Bratlboro u Vermontu, gde ga se prijatelj sećao kako je svakog jutra sedeo na istoj stolici.

U svojoj karijeri domara i radnika na benzinskoj pumpi bio je poznat kao vredan čovek, a prijatelji i porodica nikada nisu posumnjali da gradi bogatstvo od 8 miliona dolara.

Kada je umro u junu 2014. godine, Ridov testament je otkrio njegov bogati portfolio. Ispostavilo se da je Rid, osim što je decenijama marljivo štedeo, kupovao i kvalitetne kompanije koje su isplatile dividende koje je držao na dugi rok.

Rid je posedovao akcije najmanje 95 kompanija, među kojima su firme kao što su Procter & Gamble, JPMorgan Chase & Co. i Johnson & Johnson. Mnoge od ovih kompanija su povećavale dividende svake godine, decenijama nakon što ih je kupio.

Nema sumnje da su Ridove investicije bile pametne. Ali njegovi rezultati su svedočanstvo njegovog strpljenja više od bilo čega drugog.

Tokom 79 godina, ako ste želeli da investirate u kompanije u ranoj fazi kao što je Apple 1970, Facebook Meta Platform 2004. ili Airbnb 2009, morali ste da budete akreditovani investitor.

Koncept je proizašao iz zakona iz 1933. godine koji je stvorio američku komisiju za hartije od vrednosti (SEC), koja je takođe imala odredbu koja zabranjuje bilo kojim neosnivačima ili drugim insajderima kompanije da ulažu u kompaniju pre njene inicijalne javne ponude, osim ako nisu imali dosledan prihod od najmanje 200.000 dolara ili neto vrednost od milion dolara.

U teoriji, ovaj zakon je štitio nesofisticirane investitore da ne nasedaju na prevare ili poslovne predloge. Ali ne može se poreći da su investitori poput Rida bili isključeni iz potencijalno munjevitog profita tokom skoro čitavog svog životnog veka ulaganja.

Vašington je sada ukinuo 79-godišnju zabranu pristupa kompanijama pre IPO-a i već hiljade redovnih investitora kupuju akcije nekih od najuzbudljivijih startap kompanija na svetu.

Za investitore koji nemaju vremena ili sklonosti da se umreže, brojne platforme mogu ponuditi lak pristup kompanijama koje neki milijarderi već podržavaju. Moguće je kupiti hiljade akcija za samo nekoliko stotina dolara, što je važno za sve investitore koji prate najosnovnije pravilo startap ulaganja – da nikada ne rizikuju više novca nego što mogu da priušte da izgube.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *