Hrvati s decom napustili Zambiju, danas stižu kući: "Prizor mališana sa roditeljima omeška i najtvrđe srce"

Hrvatski državljani, osmoro odraslih i četvoro njihove dece napustilo je u petak uveče zambijski glavni grad Lusaku i nalaze se na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tokom subote, rekao je portparol hrvatske vlade, prenosi Index.

U Zambiji su, što u pritvoru što na slobodi, ali bez mogućnosti napuštanja zemlje, proveli tačno šest meseci. Prvog dana decembra poleteli su za Beč odakle su leteli za Zambiju. Oslobođeni su 1. juna.

Parovi su se ukrcali u avion za Lusaku gde su u međuvremenu već trebali da slete. Oko 18 sati se u RTL javio ambasador u Egiptu Tomislav Bošnjak.

“Putovanje je još u procesu, parovi se nisu ukrcali u avion, preduzimamo sve što treba da se putovanje pokrene s mrtve tačke i da krenu prema Hrvatskoj. Očekujemo da bi u dan do dva trebalo biti gotovo. Čekamo na potvrde za neke od stvari koje su nam potrebne da bi putovanje moglo da počne”, rekao je tada.

Nekoliko sati kasnije potvrdio je da su poleteli.

“Nadamo se da će naših 12 državljana, osmoro odraslih i četvoro maloletnika, biti u Hrvatskoj u sledećih dan ili dva. Ispratili smo ih i put je krenuo, nadamo se da će sve biti kao što smo isplanirali i da će se odvijati u najboljem redu. Isplanirali smo sve, i da dođe do nepredviđenih situacija, one se mogu rešiti. Ovo su bili nemili događaji koji su pogodili naše državljane i svakako ćemo se pobrinuti da one nejasnoće, koje su postojale do sada sa zakonima i pravilima, u bilateralnim susretima i rešimo kako se one ne bi ponavljale. To je bio test za sve nas”, rekao je ambasador Bošnjak.

Na pitanje kako je izgledao susret roditelja i dece kaže: “Bilo je apsolutno emotivno. Svako bi trebao da ima na umu da majke i očevi svoju decu, osim prošlog petka, nisu videli 6 meseci. Nakon 6 meseci ta deca pružaju im ruke i vesele se. Može svako imati tvrdo srce, ali takav prizor omekša i najtvrđe“, rekao je on.

Slučaj je prokomentarisala i hrvatska advokatica uhapšenog bračnog para Sandra Marković.

“Sada više ne moramo pravno da komentarišemo. Ovo je ljudski osvrt, svi smo oduševljeni. Čekamo još ovaj poslednjih korak da zaista slete na hrvatsko tlo pa da budemo srećni i da vidimo da je napokon ta agonija završena”, izjavila je za HRT Sandra Marković.

Slučaj je danas komentarisao i premijer Andrej Plenković.

“I pre i posle vlade sam bio u kontaktu s ambasadorom Bošnjakom. Hrvatska vlada i diplomatija pružili su svu konzularnu pomoć i zaštitu u ovoj situaciji koja traje šest meseci. Tokom jutra obavljena je administrativna procedura. Oni su sad u fazi tehničkih priprema za put prema Hrvatskoj. Zadovoljni smo da je situacija ovako završena”, rekao je.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *