Janjić: "Momenat je da se branimo, da se požar odgovornosti ne bi proširio na nas"

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da je Srbija bila na ivici sukoba na KiM u kom se lako moglo desiti da Srbi ispadnu krivci jer napadaju NATO, ali je na sreću srpska diplomatija i brza rekacija Beograda odgovorna zašto se nije upalo u zamku i sada je pravo vreme za proaktivan odgovor i povećanje zahteva.

Janjić je rekao za Tanjug, komentarišući nemire na severu KiM, da ne treba insistirati samo na ZSO, pa da ne dobijemo ništa, već bi trebalo naše zahteve proširiti.

On je dodao da je sada momenat i da se radi na predlogu za status crkve, jer je to vrlo važno pitanje.

– Momenat je da korigujemo našu ideološku mantru. Momenat je da se branimo, da se požar odgovornosti ne bi proširio na nas – rekao je on.

On je dodao da Amerinakci nisu došli na KiM da troše svoje vreme, već da stvore uslove za masovno investiranje u industriju i energetiku, jer će time staviti malo rampu Rusima i Nemacima.

On je dodao da ne treba da upadamo u euforiju zbog toga što je SAD uveo sankcije Prištini, jer to ne znači kraj njihove podrške Aljbinu Kurtiju.

Kako objašnjava Janjić ovo je samo tipična američka politika rešavanja sukoba.

– On (Aljbin Kurti) nema prostora da ide u konflikt sa SAD. U zgradama su izolovani samo gradonačelnici Samoopredeljenja, a Kurti je poveo novu akciju sa predizbornim plakatom koju zove Kontra – to su ovi njegovi aktivisti koji su hteli sa južne pokrajne da se šetaju dalje.

– Dakle da nemamo iluzija, da ne upadamo u euforiju kako je ovo kraj američke podrške – ovo jeste tipična američka politika i način rešavanja sukoba – rekao je on.

Janjić je podsetio da je i francuski predsedsnik Emanuel Makron rekao da očekuje od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da za sedam dana predstave svoje viđenje izlaska iz krize.

On je objasnio i zašto su se nemiri dogodili baš u Zvečanu.

– Zvečan je simbol Trepče, ozbiljnog biznisa, a najmanje sukoba, mali je prostor i nema drugih zgrada – dodao je on.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *