Kurti: Ne osporavam neophodnost novih izbora na severu KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da “ne osporava neophodnost” održavanja novih izbora na severu KiM “u nekom trenutku”, ali da pre toga treba da se uspostavi, kako kaže, “vladavina zakona”.

Kurti je u intervjuu za En-Bi-Si njuz (NBC News) izjavio da će o mogućnostima za održavanje novih izbora razgovarati sledeće sedmice sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji će posetiti Prištinu.

– Sledeće nedelje će na Kosovo doći specijalni izaslanici EU i SAD, Lajčak i Eskobar i razgovaraćemo o detaljima. Verujem u prevremene izbore, ali zato nam je potrebna vladavina prava i slobodna i poštena kampanja za slobodne i poštene izbore – rekao je Kurti.

On je naveo da je očigledno da gradonačelnici koji su pobedili na izborima 23. aprila imaju nizak legitimitet, zbog niske izlaznosti na tim izborima, ali su oni, dodao je, ” jedini legalni i legitimni”.

Prema njegovim rečima, vlast u Prištini je pozvala sve građane da učestvuju u glasanju ali, kako tvrdi, “zvanični Beograd je vršio veliki pritisak, pretio i ucenjivao Srbe da ne učestvuju na izborima”.

On, takođe, kaže da “nasilni ekstremisti i mase koje su učestvovale u nasilnim protestima moraju biti izvedene pred lice pravde”, a onda će se stvoriti uslovi “za predizbornu kampanju i otvorene, demokratske izbore”.

Tvrdi da Srbi žele da učestvuju u izborima, da budu saslušani, ali da Beograd želi da srpsku zajednicu predstavlja samo Srpska lista.

Kurti smatra da jedina opcija da se Srbi “nateraju” da učestvuju na izborima, jeste da se “spreči da ih Beograd maltretira”, u čemu očekuje pomoć međunarodne zajednice.

– Verujem da će nam međunarodna zajednica u velikoj meri pomoći da omogućimo Srbima da slobodno izraze svoju volju, da izaberu svoje predstavnike – rekao je Kurti.

Govoreći o načinu na koji je Priština postupila na početku krize na severu KiM prošle sedmice, Kurti kaže da su uradili “ono što je bila njihova dužnost”.

– Ali, izgleda da su na Zapadu zabrinuti da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da destabilizuje ne samo Kosovo već i region – rekao je Kurti.

Na pitanje da li je tzv. kosovska policija koristile nasilje, on je odgovorio da za to nema dokaza.

Nema dokaza da se kosovska policija ponašala nedolično. Kosovska policija je najprofesionalnija na Zapadnom Balkanu. Obučavana je više od 20 godina od strane SAD, evropskih zemalja, Velike Britanije. Tako da je zapadno orijentisana i trenirana na Zapadu. Sa druge strane, ne radi se tu o srpskom narodu, već o nekim orkestriranim nasilnim masama koje su tu da destabilizuju Kosovo – tvrdi Kurti.

On, takođe, kaže da je Kosovo “zemlja koja u poslednje dve godine ekonomski i demokratski izuzetno napredovala i nema nikakve odnose sa Rusijom i Kinom”, dok sa druge strane, Rusija i Kina imaju jake veze s Beogradom.

Kurti je u intervjuu ocenio da je Kosovo “uspešna priča intervencije NATO-a 1999.” i uspešna priča istovremenog ekonomskog napretka i demokratskog razvoja.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *