Mali broj Srba izašao na Zadušnice u južnom delu Kosovske Mitrovice

Mali broj Srba obišao je danas na Zadušnice gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom.

Ovde su mi sahranjeni otac i majka, ali i cela porodica moga supruga – kaže za Tanjug jedna stanovnica severnog dela Kosovske Mitrovice u kome živi većinski Srbi.

Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su se samostalnim prevozom organizovali da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova.

– Besna sam zbog toga kako izgleda naše groblje i šta su nam Albanci uradili sa spomenicima. A još bešnja sam što zbog trenutne situacije. Ljudi nisu smeli da izađu na groblje – istakla je druga stanovnica severnog dela grada.

Pojedinci sa tugom pokušavaju da očiste šiblje i korov sa polomljenih spomenika.

– Nemojte ništa da me pitate, pogledajte na šta nam liči groblje. Ovo je sramota – samo je ljutito prokomentarisao stariji gospodin, dok je pokušavao da zapali sveću.

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kovoskoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je.

Ove godine, zbog trenutno zategnute bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije, nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada.

U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *