"Mislio sam da je glup, ali…": Laso otkrio kako je Obradović pre 26 godina pokazao da je košarkaški genije

Nekadašnji igrač i trener madridskog Reala Pablo Laso, sada prvi kandidat da nasledi Andreu Trinkijerija na klupi Bajerna, gostovao je u jednom podkastu u kom je govorio o Željku Obradoviću!

Laso je svojevremeno sarađivao u Realu sa Obradovićem koji mu je bio trener od 1995. do 1997. godine, te je odlučio da podeli jednu anegdotu vezanu za rad sadašnjeg stratega Partizana koji umalo nije izbacio “kraljevski klub” u plej-ofu Evrolige.

Priča datira iz 1997. godine, kada je Real igrao finale FIBA Evrokupa protiv Verone, a koju je predvodio njihov najbolji igrač Mihael Jucolino.

Dve nedelje ranije, tokom treninga, Željko je govorio ko igra, ti Pablo odmori, a onda odjednom “Pablo, ulazi u igru.” Obično smo Hose Migel, Antumnjes i ja počinjali, ali sada je počeo da koristi nekog drugog na mojoj poziciji, Bodirogu ili Santosa. Verovatno sam previše razmišljao kao igrač, alis am se pitao zašto mi to radi?! – rekoa je Laso i dodao:

Onda dolazi finale. Prvo poluvreme smo bilo onako, ja nisam igrao ni minut. Onda sam otišao u kupatilo na poluvremenu i Željko se ušunjao iza mene: “Pablito, šta se desilo?”  Reako sam mu da nije ništa, da moramo da igramo bolje u drugom delu i da pobedimo. Upitao me je da li sam spreman da igram? Naravno da jesam, to je bilo finale. “Okej, onda izađi tamo”, rekao je.

Nisu se stvari odmah promenile, jer je Laso ušao u igru tek nakon što je prošlo nekoliko minuta.

Gledao me je pet-šest minuta, prišao mi i rekao: “Pablo, idemo da pobedimo sada.” Igrao sam nekih 10 minuta, manje-više i imali smo +15 na tri minuta do kraja. Odjednom sam video kako me menja. Igrali smo dobro, vodili smo, što je bio sjajan trenutak za beka kao što sam ja da kontroliše igru, a on me menja i govori mi: “Pablito, jako dobro. sedi, odmori, dobili smo utakmicu.

Tek posle meča je Obradović objasnio Lasu zbog čega je sve to uradio i zašto ga je često, baš u tom periodu, stavljao na klupu.

Pablito, slušaj! Jednostavno je. Nisi mogao da zaustaviš Jucolinija, pa sam ga “ubio” sa Antunjezom i Santosom. Uradili su sjajan posao. Kada si ušao, Jucolino nije “imao noge” i ti si mogao da radiš svoje. Govorimo o sjajnom treneru sa sjajnim umom i jasnim planom. U tom trenutku sam kao igrač mislio: “On je lud, ubija me, on je glup.” Sada, 20 godina kasnije, smatram da je to bio genijalam posao.

Inače, pomenuti Jucolino je do tog meča ubacivao nešto manje od 23 poena u proseku, dok je Realu dao samo šest poena – uz šut 1/9, četiri izgubljene lopte i pet grešaka. Laso je, s druge strane, i dalje lider španske lige po broju asistencija.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *