U borbi protiv krize stanovanja, direktno im ugrožavaju poslovanje: Airbnb tuži jednu svetsku metropolu

Airbnb tužio je u četvrtak Njujork zbog ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja stanova, u pravnom sporu koji suprotstavlja zabrinutost kompanije oko njene sposobnosti da posluje na ključnom tržištu u odnosu na napore grada da reši krizu pristupačnih stanova piše CNN.

Tehnološka kompanija sa sedištem u San Francisku tužila je Njujork zbog Zakona o registraciji kratkoročnog zakupa, lokalne uredbe donete 2022. godine i koja bi trebalo da počne da se primenjuje sledećeg meseca. Zakon zahteva od kratkoročnih domaćina u gradu da se registruju u kancelariji gradonačelnika, otkriju ko još živi na lokaciji i pristanu da se pridržavaju drugih gradskih zakona.

Tužba je najnoviji primer sukoba Airbnb-a sa zvaničnicima u Njujorku i državi Njujork tokom protekle decenije. Iako je Airbnb tvrdio da njegova usluga može biti finansijska blagodat za domaćine i pružiti ekonomsku korist zajednicama, kritičari su izrazili zabrinutost da usluga rizikuje da ograniči dostupnost stambenog prostora i da bude ometajuća u komšiluku.

Portparol gradonačelnikove kancelarije rekao je da je njihov cilj “zaštita bezbednosti i mogućnosti za život u zajednici za stanovnike, očuvanje stalnog stambenog fonda i osiguravanje da se naš ugostiteljski sektor može nastaviti oporavljati i napredovati“.

Izveštaj, koji je predstavljen prošlog meseca, pokazao je da je srednji trošak iznajmljivanja stana u gradskoj opštini Menhetn u aprilu iznosio 4.241 dolar – što je povećanje od 8% u odnosu na prethodnu godinu i novi rekord.

Odvojeni izveštaj iz aprila takođe je otkrio da polovina domaćinstava Njujorka ne može sebi da priušti život u gradu.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *