U jednom delu Srbije za vikend sunčano, u drugom pljuskovi i grmljavine: Prognoza do kraja prve dekade juna

Posle dužeg perioda veoma nestabilnog vremena i jakih grmljavinskih oluja, danas se na severu Srbije očekuje pretežno sunčano, a tako će ostati i u nastavku dana, naročito u Vojovidni.

U predelima južno od Save i Dunava i danas se očekuje promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a već u ovom času u Podrinju ima jačih pljuskova sa grmljavinom, a kiše i pljuskova ponegde u centralnim i jugoistočnim predelima Srbije.

Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Maksimalna temperatura biće od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C, a prijatno osveženje donosiće slab do umeren severozapadni vetar.

I drugog dana vikenda na severu Srbije, a naročito u Vojvodini biće sunčano, a nebo bez oblaka.

U ostalim predelima Srbije očekije se promenljivo oblačno, a u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima ujutro i pre podne biće uslova za slabu kišu, dok se tokom dana očekuje i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, kojih lokalno može biti i u centralnim predelima.

Jutarnja temperatura biće od 10°C u Vojvodini do 16°C na istoku Srbije, a maksimalna dnevna od 21°C na jugu do 27°C na severu Srbje, u Beogradu do 25°C.

Za razliku od prvog, drugog dana vikenda duvaće jugoistočni vetar, koji će u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i u Braničevskom okrugu biti umeren do pojačan, na jugu Banata i jak.

S obzirom na to da se tokom vikenda na severu Srbije očekuje uglavnom sunčano, vrednosti UV zračenja biće vrlo vioske, pa će biti neophodan oprez i adevkvatna zaštita.

U ponedeljak se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala, ali se u većini predela očekuju duži sunčani periodi. Od sredine dana očekuje se pojačanje nestabilnosti, pa se posle podne i uveče u većem delu Srbije očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito u zapadnim predelima Srbije, dok će na istoku i severoistoku ostati uglavnom suvo.

Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode, naročito u Podrinju, Kolubarskom okrugu, Sremu i Mačvi i u ovim predelima pred kraj dana i uveče može biti i obilnijih padavina.

Ponedeljak će biti i najtopliji dan u narednom periodu i maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C, ali će i osećaj sparine zbog povećane vlažnosti vazduha biti veoma izražen i biće neugodno.

Od utorka pa u nastavku sledeće sedmice ponovo će širom Srbije biti vrlo nestabilno i promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće idealnih uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Usled ovakve situacije ponovo će postojati opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima i potocima bujičnog karaktera, kao i opasnost od kratkotrajnih poplava usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Temperatura će biti u postepenom padu, naročito prema sledećem vikendu kada bi zbog vrednosti od oko 20°C bile za pet i više stepeni niže od uobičajenog proseka.

Iako se za ovaj vikend u delovima Srbije očekuje tek delimična, ali ne i potpuna stabilizacija, prema trenutnim proračunima vrlo nestabilno i promenljivo vreme bez vrućina potrajalo bi tokom cele prve polovine juna.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *