Pet grčkih policajaca u pritvoru za pomaganje pri prelasku ilegalnih migranata: Odalo ih čudno ponašanje

Pet policajaca optuženih da su sarađivali sa trgovcima ljudima kako bi olakšali ulazak najmanje 100 migranata u Grčku nalaze se u pritvoru do suđenja. Oni su jutros dali izjavu pred istražnim sudijom u pograničnom gradu Orestijadi, na severoistoku Grčke, prenosi AP. Agenti Odeljenja unutrašnje kontrole grčke policije od oktobra 2022. pratili su petoricu policajaca, koji služe u specijalnoj graničarskoj jedinici. Prisluškivali su i njihove telefonske razgovore, čiji se transkripti nalaze na preko 2.000 stranica.

Policajci su izazvali sumnju time što su se dobrovoljno javili da patroliraju u određeno vreme, zajedno. Vlasti kažu da su policajci omogućili najmanje 12 graničnih prelaza, sarađujući sa četiri trgovca ljudima neutvrđene nacionalnosti koji su delovali iz Turske. Navodi se da su optuženi policajci uzeli deo novca koji su trgovci ljudima dobijali od migranata kako bi ih prevezli preko granice.

Prilikom njihovog hapšenja prošlog ponedeljka u pograničnom gradu Didimoteiho, policija je zaplenila oko 26.000 evra (28.000 dolara) u gotovini i skoro 60 mobilnih telefona. Gotovo svu kopnenu granicu između Grčke i Turske formira reka Evros, koja se u Turskoj zove Merić. Evros je ključni prelaz u Grčku za ljude koji traže bolji život u Evropskoj uniji.

Grčka je podigla visoku ogradu duž većeg dela granice kako bi sprečila prelazak migranata i planira da je dodatno proširi, podseća Asošijeted pres.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *