Poznato izletište nadomak Beograda krije brojne atrakcije

Mnogim stanovnicima srpske prestonice poznata kao odlična lokacija za Prvomajski uranak, planina Avala je često mesto za beg od gradske vreve.

Udaljena tek nešto više od 16 kilometara od centra Beograda, spada u red niskih planina, budući da je njena nadmorska visina 511 metara.

Iako je zvanično u novijoj istoriji tek 2007. godine proglašena zaštićenim prirodnim dobrom, o Avali se brinulo i ranije. Kako navodi „Vikipedia“, srpski knez Miloš Obrenović je odluku o tome da se „zagradi i zaštiti“ doneo još 1859. godine.

Dobrom od opšteg značaja planina Avala je proglašena 1936. godine.

Na 511 metara nadmorske visine nalazi se Žrnov, najviši vrh Avale. Tokom srednjeg veka tu se nalazilo utvrđenje, koje je oduvek u narodnom predanju bilo praćeno legendama.

U jednoj od najčešće pominjanih narodnih legendi navodi se da je utvrđenje podigla supruga Đurđa Brankovića, Jerina, navodi „Tob.co.rs“.

Budući da je strateški zauzimala značajno mesto, to su turske snage 1442. godine osvojile ovu tvrđavu i nazvali je Havala, što se slobodno prevodi kao „uzvišenje koje dominira okolinom“. Pretpostavlja se da otuda i današnji naziv ove planine vodi poreklo.

Posebno je zanimljivo pomenuti i to da postoji tumačenje čuvenog epa o Argonautima i njihovoj potrazi za zlatnim runom, prema kome se kao moguća lokacija na kojoj je zlatno runo bilo skriveno pominje upravo planina Avala, odnosno antički Angurion.

Spomenik Neznanom junaku i Avalski toranj smatraju se simbolima ovog izletišta nadomak srpske prestonice.

Lokalno stanovništvo je po završetku Velikog rata baš na području Avale otkrilo veći broj grobova stradalih srpskih vojnika. Među njima je bio i jedan, kome se nije znalo ime i prezime, pa je narod odlučio da mu podigne skromni spomenik 1922. godine.

Nešto kasnije je doneta odluka Državnog odbora o podizanju velelepnog spomenika Neznanom junaku na uzvišenju Žrnov. Osmišljen kao svojevrsan mauzolej, ovaj spomenik i danas dominira Avalom. Međutim, sama činjenica da su „diinamitom razrušeni ostaci srednjovekovnog grada Žrnova“ naišla je na osudu mnogih stručnjaka.

Sve do bombarodvanja 1999. godine je Avalu krasio velelepni televizijski toranj podignut 1965. godine. Kasnije je ovaj simbol planine obnovljen i od 21. aprila 2010. godine nalazi se na istom mestu. U velikoj meri izgledom podseća na prvobitni, s tim da je viši za jedan metar.

(Ona.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *