Unutar Minecrafta, GPT-4 demonstrira napredak veštačke inteligencije

Linxi “Jim” Fan, stručnjak iz Nvidije, specijalizovan za veštačku inteligenciju, udružio se sa svojim timom kako bi omogućio GPT-4, koji je inače poznat kao mozak iza ChatGPT-a, da bude implementiran u video igri Minecraft.

U timu je između ostalih bila i Anima Anandkumar, profesorka na Kalifornijskom tehnološkom institutu i direktorka za mašinsko učenje u Nvidiji. Zajedno su osmislili Voyager, Minecraft bota, koji koristi GPT-4 za rešavanje zadataka unutar igre i sticanje novih veština, kako prenosi Ars Technica.

Voyager ne pokušava da oponaša pravu osobu unutar Minecrafta, ali je sposoban da uzima informacije iz igre direktno, koristeći API. Na primer, može da prepozna štap za pecanje u inventaru i reku u blizini, a potom koristi GPT-4 kako bi generisao kod koji će mu pomoći da ode na pecanje.

Suštinski, najrevolucionarniji deo ovog projekta leži u kodu koji GPT-4 generiše, omogućavajući Voyageru da postavi nove ciljeve. U slučaju da predloženi kod nije ispravan, Voyager pokušava da ga unapredi kroz povratne informacije iz igre i poruke o greškama.

Kako je vreme prolazilo, Voyager je uspeo da razvije biblioteku koda koja mu omogućava da pravi kompleksnije objekte i da istražuje igru. U odnosu na ostale Minecraft botove, Voyager je pokazao veću efikasnost. Fan veruje da bi Voyager mogao da postane još sposobniji kada se pronađe način za implementaciju vizuelnih informacija direktno iz igre.

Voyager pokazuje neizmerni potencijal velikih jezičkih modela za sprovođenje korisnih zadataka na računarima. Kada se koriste na ovaj način, jezički modeli mogu automatizovati mnogo rutinskih zadataka, što može imati značajan ekonomski uticaj.

Strategija koju Voyager koristi da bi, uz pomoć GPT-4, naučio kako da deluje unutar Minecrafta, može biti primenjena za kreiranje softverskog asistenta koji bi na sličan način automatizovao različite zadatke. Izgleda da Microsoft već ide u tom smeru sa svojim Copilot projektom.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *