Uvek se razbolite na odmoru? Ne, niste "baksuz". Ovaj sindrom pogađa 81% Nemaca i postoji objašnjenje

Koliko puta ste, u svojoj karijeri, pomislili: Kakav sam baksuz! Ali, ne, ovaj put ne pričamo o poslovnim neuspesima ili propuštenim prilikama, već o izazovu koji muči čak 81% Nemaca, ako je verovati podacima ankete.

Naime, prema nedavnom istraživanju kompanija HanseMerkur i Appinio, gorepomenuta cifra – izražena u procentima – jeste udeo građana Nemačke koje pogodi neka od tegoba tokom putovanja, piše Bild.

Taman što uštede novac, koji skupljaju mesecima, i naprave raspored na poslu oko odmora, a onda organizuju prevoz do aerodroma i bukiraju smeštaj – misleći da konačno mogu da se opuste, zaposleni se suoče sa novim stresom.

Skoro polovina ispitanika se u proteklom periodu razbolela na odmoru u Evropi, a 23,8 odsto na daljim destinacijama. Možda niste znali, ali čak postoji definisan fenomen razboljevanja na odmoru, poznat i kao “bolestan u slobodno vreme” (eng. leisure sickness).

Ali, ne brinite, ne tera vas maler, postoji sasvim logično, fiziološko objašnjenje za to. Dok radite, nivo adrenalina je često visok u stresnim fazama, što vas tera da radite najbolje što možete i maskira prve moguće znake bolesti.

Ukoliko nivo adrenalina opadne na početku odmora, patogenima je lakše da se razmnože, jer je telo “okupirano” procesom prelaska sa stresa na oporavak ili su simptomi tada prvi put primetni. Tako je i za vikend.

Svaka peta osoba u Nemačkoj se razboli krajem radne nedelje.

Sprovedena anketa je analizirala i vrstu oboljenja, a ovako stoje stvari u procentima:

Psiholog Franka Ćeruti otkriva za Bild da je putovanje od suštinskog značaja za naše blagostanje. “Kombinacija usporavanja, novih iskustava i više vremena za samorefleksiju – dovodi do smanjenja hormona stresa, tj. kortizola”, kaže ona.

Inače, u Nemačkoj nastavlja da raste tražnja za putovanja. Platforma za pretraživanje putovanja KAYAK beleži porast tražnje od 20% u odnosu na leto 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *