Želite da živite duže? Ovaj startap iz Berlina želi da vas vrati iz mrtvih

Kada pomislite na startape posvećene produženju ljudskog života, možda pomislite na kompanije koje se fokusiraju na genetsku terapiju, personalizovanu medicinu, gerontologiju ili druge tretmane. Ali, ovaj berlinski startap želi da vam produži život tako što će vas vratiti iz mrtvih. Ovo je rizičan poduhvat, koji vas stavlja u stanje suspendovane animacije u iščekivanju naučnog proboja koji možda nikada neće doći.

Tomorrow Biostasis je kompanija koja se suočava sa naučnim izazovima kako bi svoje “mušterije” vratila u život nakon smrti.

Krioprezervacija je medicinski postupak takođe poznat kao biostaza ili kriogenika. Nakon smrti, vaše telo (ili mozak) se čuva u specijalnom skladištu u stanju staze dok medicinska tehnologija ne napreduje u budućim decenijama da ne samo leči originalni uzrok vaše smrti, već vas oživljava da uživate u drugom ili produženom životu.

Pravno gledano, krioprezervacija se smatra naučnom donacijom tela, što je moguće u većini evropskih zemalja. A doniranje tela nauci je toliko popularno da univerziteti ograničavaju donacije i naplaćuju naknadu.

Tomorrow Biostasis je krioprezervirao “oko deset ljudi” u svrhe obuke.

Za razliku od konvencionalnih startapa, Tomorrow Biostasis sarađuje sa dve međusobno povezane organizacije:

Preservacija tela košta u proseku 200,000 evra. Klijenti plaćaju članarinu od 25 evra mesečno od trenutka kada se prijave do krioprezervacije. Sredstva za pripravnost i skladištenje se plaćaju samo jednom kada je potrebno da budete krioprezervirani. Većina ljudi bira da pokrije troškove koristeći svoje životno osiguranje.

Alternativno, možete sačuvati samo svoj mozak za 60,000 evra. Ovo vam je nešto pristupačnija varijanta.

Trenutno ne postoji način da se ožive krioprezervirane osobe. Trenutna istraživanja pokazuju da će moguće sačuvati ćelije, tkiva i organe, ali ne i celo telo.

Ipak, osnivač startapa ima neke reči utehe:

“Ako ste kremirani, imate nula šanse za oživljavanje, ali ako ste krioprezervirani, šansa je veća od nule”, kaže on.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *