Grad, grmljavina i obilni pljuskovi: Vreme se uskoro pogoršava, u ovom delu dana očekuje nas najveća opasnost

Nastavlja se veoma promenljivo vreme, a i u nastavku sedmice očekuje se indentično vreme.

I današnje jutro u Srbiji osvanulo je oblačno, pa je tokom prepodneva slabe kiše bilo na severu Srbije i na području Beograda, dok su obilni pljuskovi zabeleženi u Pomoravlju, u Podunavlju i u Braničevskom okrugu, a bilo je i grmljavine.

Od sredine dana atmosfera nad Srbijom ponovo će biti sve više nestabilna, pa će u drugom delu dana, odnosno u toku poslepodneva širom Srbije biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Kao i juče i prethodnih dana i danas će biti idealnih uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima.

U predelima sa obilnim padavinama očekuje se da padne preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, pa će ponovo na pojedinim lokacijama biti poplava i bujica, usled izlivanja manjih reka i potoka ili usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Najveća verovatnoća za jače nepogode očekuje se kasnije posle podne i pred kraj dana.

Maksimalna temperatura biće danas od 21 do 27°C. I dalje se očekuje povećana relativna vlažnost vazduha, pa će biti veoma sparno i neugodno.

U košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Braničevski okrug, Vojvodina) duvaće pojačan jugoistočni vetar, na jugu Banata jak.

Inače, današnji oblačni, padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji.

Veoma slično vreme očekuje i u nastavku sedmice, a prema trenutnim prognozama stabilizacije vremena do kraja ove sedmice nema.

Danas, ali i narednih dana suvo će uglavnom biti na krajnjem istoku Srbije, naročito u Timočkoj i Negotinskoj Krajini.

U nastavku ove sedmice širom Srbije moglo bi da padne dodatnih 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pa će na manjim tokovima, rekama i potocima postojati opasnost od manjih poplava i bujica, a na pojedinim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veće količune atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Na većim rekama poput Dunava i Save očekuje pad vodostaja i nema opasnosti od poplava.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, ove sedmice preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *