Krim ostaje deceniju bez vode, akumulacija će se isprazniti za četiri dana? Posledice rušenja brane na Dnjepru

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je danas da Kahovska hidroelektrana, koja je oštećena u granatiranju za koje uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina, ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena.

Kijevski zvaničnici takođe navode da uništenje ove brane u Hersonskoj oblasti može imati “razarajuće posledice” po nuklearnu elektranu Zaporožje, što IAEA demantuje. Istovremeno, Ukrajina tvrdi i da će Krim u narednoj deceniji ostati bez snabdevanja vodom.

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odeljenje potpuno uništena, prenosi Unian. Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

“Unitšenje Kahovke moglo bi da ima katastrofalne posledice po NE Zaporožje, koje se iz te akumulacije snabdeva vodom za hlađenje reaktora”, rekao je Mustafa Najem, šef državne agencije za obnovu Ukrajine.

On je na Tviteru napisao da će među razarajućim posledicama dizanja u vazduh ove brane biti i to što će Krim u narednoj deceniji imati manjak vode, kao i da je ovime učinjena nenadoknadiva šteta za stotine hiljada života, a hiljade ljudi dovedeno u rizik od utapanja.

Ruski zvaničnici u Hersonskoj oblasti izjavili su da bi nivo vode u okolnim mestima mogao da poraste i do 12 metara, te da će rasti naredna 72 sata.

Brana Kahovka u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, urušena je jutros u granatiranju za koje se uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *