Kuće u Kosjeriću poplavljene za 20 minuta, u podrumima i dvorištima voda do metar: Kakvo je stanje jutros?

Bujični tokovi koji su se, usled obilnih padavina juče tokom večernjih sati u opštini Kosjerić, tačnije naselju Brajkovići, izlili, povukli su se u svoja korita.

Voda je poplavila dvadesetak domaćinstava u tom naselju i prodrla u pomoćne i stambene objekte.

“Bukvalno 20 minuta je padala kišica, voda je nadolazila polako, slivala se sa brda, loše su nam cevi, loše su nam kanalizacije i podzemne vode, dovoljno je bilo i 15 minuta da voda pređe preko praga. Do pola metra je voda dolazila u prizemlju, u podrumu je bila i do metar, u dvorištu je bilo do metar vode. Nije imala gde da odlazi. Jednostavno, viša sila”, rekla je Danijela Pavlović, meštanka Brajkovića, kojoj je voda poplavila kuću, ali i poslovne objekte.

Ona je dodala da ovo nije prvi put da voda plavi ovaj deo opštine Kosjerić, ali da nikada nije tolika količina vode ušla u objekte.

“Kada sam došao da im pomognem, točkovi kamionski idu dole, niz put, ne možemo da ih uhvatimo. Vratio sam dvadesetak komada, ali ima ih još po polju da ih donosimo. Ovo je strašno”, rekao je Mihajlo Jeftović.

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić kao najveći problem nakon povlačenja vode istakao je zamućivanje izvora pijaće vode sa koga se napaja čitava opština Kosjerić, ali je izrazio nadu da će taj problem u toku dana biti rešen i da će meštani dobiti pijaću vodu.

“Voda se trenutno povukla. Pljusak koji je trajao svega pola sata je napravio katastrofu, gde se voda izlila u dvadesetak domaćinstava. U tim domaćinstvima je voda ušla u kuće. Voda se povukla, posledice su sanirane. Put Valjevo-Kosjerić je osposobljen, nadamo se da neće više biti kiše, ovo su bujične poplave koji nam iz dana u dan nanose sve veće probleme. Nadamo se da će kiša stati i da će situacija biti bolja po nas. Što se tiče opštine Kosjerić, imamo problema i sa pijaćom vodom. U Brajkovićima se nalazi izvor, bušotina Despotovići koja se trenutno zamutila”, rekao je za Đokić za Tanjug.

On je rekao da će jutros zasedati štab za vanredne situacije i da će razmotriti trenutnu situaciju u mesnoj zajednici Brajkovići, što će diktirati dalje korake.

Na samom ulasku u naselje Brajkovići, voda sa lokalnog potoka potkopala je potporni zid koji preti da daljim urušavanjem ugrozi most preko reke.

Đokić je naglasio da će pri rešavanju tog problema biti konsultovani stručnjaci JP “Srbijavode”, kako eventualnim obrušavanjem ne bi došlo do začepljenja mosta i novih izlivanja.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *