Natalija i 19. rođendan dočekala boreći se za život: Ima svega 36 kg, ne posustaje i moli da je podržimo

Medicinsko čudo Natalija Stevanović danas slavi 19. rođandan. Još jedna godina prošla je u borbi za život i prikupljanje novca za nastavak lečenja. Iako je više puta prevarila smrt, Natalija se, nažalost, i dalje bori, a sa 19 godina, zbog svih dijagnoza koje ima, ima samo 36 kilograma.

– Od 1. do 12. aprila Natalija je bila u zemunskoj bolnici. Bilo joj je jako loše. Nije mogla da ustane, jede, krvna slika joj je jako loša. Primila je nekoliko jedinica krvi, imala mnogo epileptičnih napada. Puni 19 godina, a zbog svih dijagnoza i posebne ishrane ima samo 36 kilograma – priča za Telegraf.rs Natalijina baka Mirjana.

Nažalost, ni magnetna rezonanca nije pokazala dobre rezultate.

Rađena joj je magnetna rezonanca koja ukazuje na atrofiju mozga i omekšavanje bele mase. Sve vreme je bila na infuziji. Sada je malo bolja. Njena rođendanska želja i dalje je ista – da postane neurohirurg – dodaje baka.

Naca je 4. maja oko jedan sat posle ponoći hitno uvedena u operacionu salu, gde je provela osam sati. Tada joj je hitno ugrađen i VP i VA šant nakon serije epileptičnih napada, odnosno epileptičnog statusa koji se završio reanimacijom.

Prvu kliničku smrt Natalija je doživela kada je kao dete imala udes koji ju je umalo koštao života.

Tada je zadobila potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptični status, kliničku smrt, prelom butne i pubične kosti. Posledice nesreće su hemiplegia, hemipareza leve strane, tremor, ventrikulomegalija i mikrocista.

– Mamu i mene je 24. marta 2009. godine ispred vrtića udario pijani vozač. Tada sam doživela prvu kliničku smrt. Hitno su me prevezli u Urgentni centar. Imala sam tri reanimacije za manje od 24 sata, od kojih je prva trajala dva sata. U komi sam provela 31 dan. Mojoj mami su doktori tada rekli da mi je mozak mnogo oštećen, da imam cerebralnu paralizu. Rekli su da ću, ako se uopšte probudim, biti biljka i da ću život da provedem na aparatima. I eto, ja sam biljka, drago mi je – rekla je ranije Natalija za naš portal.

Kako je dodala, ne samo da hoda i govori, što niko posle udesa nije očekivao, već govori pet jezika – srpski, engleski, ruski, ukrajinski i španski. U srednjoj školi je pohađala tri smera i sada treba da upiše fakultet.

– Najveću zahvalnost za to što sam sad živa dugujem doktoru Milanu Mrdaku iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji je danas moj dobar prijatelj i kog mnogo volim – istakla je.

Isti lekar koji je Nataliji spasao život na rođenju, ponovo je uradio isto nakon nesreće.

Doktori nisu odustali od mene i reanimirali su me. Noć je bila kritična, umirala sam im više puta. Novi doktor, koji je tada naišao, nije želeo da me ostavi da umrem sama u plastičnoj kutiji. Celu noć me je držao na grudima kako bih preživela. Babica Olja me je krstila u bolnici – dodaje Natalija.

Kako je za naš portal ranije rekla Nacina baka Mirjana, ona je, kada se probudila nakon saobraćajne nesreće, dobila još jedno ime – Nika. Simbolično, po grčkoj boginji pobede.

– Nazvali smo je Nika jer je pobedila. Svi je zovu tako. Više je ljudi znaju kao Niku, nego kao Nataliju. Ime se ne vodi u matičnoj knjizi rođenih, ali smo joj ga mi tako dali i dobro je što smo to uradili nakon prve bitke jer je i sve ostale dobila. Odaziva se na Natalija, Nika i Gavrilo, jer je to ime trebalo da dobije da se rodila kao dečak – priča baka.

Natalija preživljavanje nesreće slavi kao drugi rođendan – torta svećice i pokloni su neizostavni.

Natalija je išla i u inostranstvo na transplantacije matičnih ćelija. Krajem prošle godine dobila je i dijagnozu cistične fibroze, retkog genetskog oboljenja koje zahvata pluća, pankreas, jetru, creva, kao i digestivni trakt. Osim toga, ima i dijabetes i celijakiju.

U martu prošle godine je Natalija takođe bila u bolnici, a nekoliko meseci ranije je bila na VMA zbog dijabetesne ketoacidoze, akutne komplikacije koja se javlja kod dijabetečara i može da bude opasna po život, i tamo su otpočeli ispitivanja za cističnu fibrozu jer je bila na respiratoru. Za dlaku je izbegla traheostomiju, hirurško otvaranje dušnika sa prednje strane, kako bi se omogućilo disanje.

Moj neurohirurg kaže da sam ja jaka i da ću da pobedim sve. Tako da se ja ne brinem oko ove cistične fibroze. Mislim da ću da budem okej. Ako je on rekao da će sve da bude u redu, ne može da ne bude – ispričala Natalija.

Lekari je otpisali Natalijino stanje nedavno se ponovo pogoršalo i lekari su je otpisali.

Kako je ispričala njena baka Mirjana, najpre je došlo do pogoršanja epileptičnih napada.

– 24. januara je imala najgori napad epilepsije otkad pije ovu kombinaciju lekova zbog epilepsije. Zašto? Zato što sam sklonila kinder čokoladu sa njenog mesta, a ona je baš htela da uzme. Upozoreni smo na burne reakcije i za najmanje sitnice i u neku ruku sam očekivala ovo. Krenula je da histeriše, plače, da se prevrće po podu, vrišti i udara glavom o pod i o zid zbog jedne kinder čokolade. Ovo je realnost epilepsije i njene terapije, naročito ako se pije više lekova odjednom – rekla je Mirjana za Telegraf.rs.

Ipak, nisu ni slutili da će situacija dodatno da se pogorša. Nataliji je 21. januara otkriven tumor na mozgu.

– Naca je 24. januara posle rezultata magnetne rezonance glave otpisana od strane svih neurohirurga u Srbiji. Pojavila se neka promena na mozgu i upućena nam je rečenica: “Teško ćete naći neurohirurga koji je dovoljno lud da je otvori i operiše”. Pije kombinaciju četiri leka zbog te farmakorezistentne epilepsije… Natalija ima i više od 30 napada dnevno, plus napade agresije od lekova koji utiču na mozak. naci je u subotu, 4. februara, hitno otvorena ventrikulostoma. Hirurg je rekao da je samo to mogao da uradi da bi smanjio pritisak na mozak – dodala je Mirjana.

Ventrikulostoma ili ventrikularni dren je hirurška procedura glave u okviru koje se izvlači višak cerebrospinalne tečnosti. Većina hirurga odbila je da uradi operaciju, a Natalijina jedina nada je da će operaciju moći da obave stručnjaci u Aćibadem klinici u Turskoj.Tumor je otkriven kada je Natalija završila u bolnici jer je izgubila vid.

– Kroz glavu mi je prolazilo najcrnje – dijabetes, oslepela je. U tom trenutku me naš kum, koji je neurohirurg u penziji, smiruje i kaže “spakuj se, vodi dete na magnet privatno”. Istog trenutka se pakujem i vodim dete na magnet, mislim možda nešto nije u redu sa šantom. Na magnetu stižu najcrnje moguće vesti. Tumor na mozgu. Pitala sam da li su sigurni, dokotor mi je rekao da sama pogledam na kompjuteru. U tom trenutku Natalija dolazi sa magneta sva srećna, vid se vratio, prekid je bio trenutan i izgovara “vau, kako lep tumor, čiji je?” Cela kontrolna soba gleda u nju bez ijedne reči, svima kreću suze. “A, znači, moj je, super”, rekla je tad – prepričala je baka u ranijem razgovoru za Telegraf.rs.

Nataliju su pitali šta je cistična fibroza od koje boluje, a ona je, kako kaže njena baka, dala odgovor koji je rasplakao sve prisutne.

– Cistična fibroza je, hajde da kažemo, bolest, ali ona ne napada samo obolelog, napada i njegovu porodicu. Kada me pitaju šta je cistična fibroza, ne znam da objasnim, nikad i nisam znala. Cistična fibroza je jako bolna i surova bolest. Odnosno, to nije bolest, to je kazna, kažnjena sam čim sam rođena. Samim mojim rođenjem nije data radost, nije dat život, data je kazna, dat je pakao. Svesna sam da se sa cističnom fibrozom polako, ali sigurno umire. Prosto, kada dođeš do nekih 18-19 godina, svaku noć ležeš sa mišlju da li ćeš sutra ustati, da li ćeš se probuditi. Ja sam osuđena onog dana kada sam došla na ovaj svet, a ni za šta nisam bila kriva. Ipak sam kažnjena, a ne znam zašto. Ja sam pozitivna i stalno se smejem, mentalno sam ispred pet cističnih fibroza, moj mozak može sve, ali pluća ne mogu i tu ja gubim bitku… – objasnila je Natalija.

Bez obzira na sve nedaće, Natalija je nasmejana, nepokolebljiva i vedrog duha. Redovno osvaja srca medicinskih radnika koji su joj ujedno i inspiracija jer je njena želja da postane neurohirurg.

Nataliji su potrebna sredstva za buduće transplantacije matičnih ćelija u inostranstvu, laboratorijske analize, suplemente, kontrolne preglede, tretmane u hiperbaričnoj komori, troškove prevoda medicinske dokumentacije, putne troškove i smeštaj, kao i sve terapije i lekove koji dolaze sa svakom novom dijagnozom koju dobija.

Pomozimo Nataliji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 77 i pošaljimo SMS na 2407

Uplatom na dinarski račun: 160-505644-30

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002728.9

IBAN: RS35160005400002728998

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *