Oglasio se trener pretučenih sarajevskih dječaka: “Oni udarali naše dječake. Trener je tukao naše dijete”

Dječiji turnir u Splitu završio je sa incidentom u kojem su povrijeđeni dječaci iz Sarajeva.

U polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, u uzrastu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih nogometaša iz Ukrajine. Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni stožer Šahtara.

Kako saznaje portal Crna-Hronika čak 5 dječaka fudbalskog kluba “Sparta” iz Sarajeva završilo je na medicinskom pregledu, a jednom je čak izbijen i zub.

Oglasili su se i organizatori:

Trener ukrajinskog kluba pretukao 14-godišnjeg dječaka iz Sarajeva: “5 dječaka završilo u Hitnoj, jednom izbijen zub”

“Izražavamo duboko žaljenje zbog dogadjaja koji su se zbili danas u poslijepodnevnim satima, tijekom održavanja zadnjeg dana natjecanja Dalmatinko cup-a, gdje je došlo do incidenta na teretnu izmedju dvije momčadi.

Duboko osudjujemo svaki oblik nasilnog ponašanja i ispričavamo se svima koji su se danas našli u ovoj, za sve nas, neprihvatljivoj situaciji.

Dalmatinko cup od svog osnivanja promiče toleranciju, ravnopravnost i fair play igru. Ovo što se dogodilo danas nije pokazatelj nijednog od navedenog te ćemo se u budućnosti truditi jos više kako se ovakva situacija nikada ne bi ponovila te kako bismo zaista implementirali ideje tolerancije, nenasilja te ispravnog sportskog ponašanja, kako na terenu tako i izvan njega, među natjecatelje, trenere, posjetitelje i sve ostale sudionike Dalmatinko cup-a.”

Trener sarajevske škole gostovao je u programu N1 i objasnio detalje nemilog događaja.

Kako je uopšte došlo do incidenta i šta se desilo na terenu?

“Još uvijek sam pod šokom jer takve situacije i događaj može biti presedan. Da jedan trener evropskog kluba napada dječake. Mi smo igrali polufinale, oni su bili favoriti i poslije prvog poluvremena bilo je tenzija. Bilo je laktanja… Mi smo opominjali sudiju, oni su prgavi. Nadam se da je ovo samo izuzetak i da nisu svi Ukrajinci takvi. Oni su postigli gol u drugom poluvremenu i nije bilo razloga za tenzijama. Bez ikakvog povoda njihov igrač se zaletio na našeg kapitena i odgurnuo ga. Onda je krenuo stampedo, bilo je udaranja” i dodao:

“Utrčali su treneri Šahtara i klupa tog tima, ali nisu ušli da smire situacije. Oni su bili bliže incidentu i mi smo čekali njih da smire tenzije, ali su oni počeli udarati naše dječake. Udarali su ih čime su stigli. Onda smo svi ušli u odbranu i onda je osiguranje ušlo. Sve je trajalo 20-a sekundi dok su oni udarali naše dječake. Šokantan prizor. Bila je masa ljudi, haos. Osiguranje je čekalo da treneri Šahtara smire situaciju…”

Pet igrača je moralo biti zbrinuto. Koje su to povrede i da li su se izvinuli iz protivničkog tabora?

“Krvničko udaranje. Ne mogu vam naći poređenje za to. Takva doza agresivnosti je nevjerovatna. Roditelji su krenuli unutra i onda bi tek bio pravi haos. Nije jednostavno gledati kada vam neko dijete udara. Jedva sam ih smirio. Kada je došla policija da uzme izjave, cijelo osoblje Šahtara je izolirano. Medicinsko osoblje je odlučilo da pet igrača mora ići na detaljnije preglede. Razočaravajući prizor je da pola sata nakon toga, Ukrajinci provociraju naše dječake i provociraju nas.”

Da li je agresivnost došla spram djece iz Sarajeva i jesu li inače oni agresivni?

“Pričajući sa nekim lokalnim klubovima (oni žive u Hrvatskoj), rekli su da imaju problema sa njima. Lokalni dječaci uvijek imaju probleme sa njima. To nije normalan karakter. Imamo mnogo inforamcija da su generalno takvi.”

Da li su igrači Šahtara legitimisani i je li ih policija privela?

“Epilog je mogao biti tragičan. Policija je evidentirala sve. Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv njih. Oni su u izolaciji u hotelu dok se neke stvari ne riješe. Policija i medicinsko osoblje je uradilo dosta dobar posao. Mi smo dali izjave, mogli smo pogledati neke snimke. Sve što sa mvidio uživo je sitno u usporedbi sa snimcima.”

Kako su reagovale nadležne institucije iz BiH na ovaj događaj?

“Žalosno je da niko nije nazvao da pita kako su djeca. Neki igrači su imali dodatne pretrage i prepoučeno im je mirovanje. Jednom dječaku su ustanovili djelomičnu frakturu ramena. Čekamo informacije o drugom dječaku koji ima bolove. Svi nadležni su bili u hotelu nakon incidenta u Sarajevu prije nekoliko mjeseci, a nas se niko nije sjetio. Jučer smo dobili poziv od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da dođemo u Vijećnicu u četvrtak. Niko iz NS BiH nas također nije nazvao. Nije još kasno da i ostali nazovu i pitaju kako su djeca.”

Šta možemo naučiti iz svega ovoga? Šta se može izvući dobro iz ove loše priče?

“Ovo sve dolazi iz sportskih organizacija. Odrasli ljudi koji vode djecu moraju postaviti standarde respekta, fair-playa. Organizator ovdje nije mogao ništa. Ne možete predvidjeti ovo. Možemo raditi da educiramo djecu da moramo držati dozu poštovanja i hladne glave. Ne smijemo dozvoliti da nadmetanje preraste u nasilje. Mi nećemo odustati od ovoga. Mi ćemo slati FIFA-i u UEFA-i šta se desilo.”

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *