Svetski dan zaštite životne sredine ovako je obeležen u Dunavskom parku

Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine, organizovan je u Dunavskom parku u Novom Sadu.

Učenici osnovnih škola “Đura Daničić” i “Đorđe Natošević” takmičili su se u kvizu koji je organizovala Gradska uprava za zaštitu životne sredine zajedno sa JKP “Gradsko zelenilo” i Zelenom stolicom, saopštio je Grad Novi Sad.

Takođe, izložene su i fotografije osam novosadskih parkova, a tom prilikom je i predstavljena je platforma “Digitalna promocija novosadskih parkova”, aplikacija koja pruža opšte informacije o novosadskim parkovima, zaštićenim prirodnim dobrima i sadržajima kojim oni raspolažu.

U okviru ove aplikacije građani mogu da pristupe virtualnoj turi koja omogućava virtualnu šetnju kroz novosadske parkove. Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prošetao je sa saradnicima Dunavskim parkom u kojem su, pored sprovođenja redovnih mera nege i održavanja zelenila, realizovana i dva, za očuvanje i funkcionisanje parka, značajna projekta. Prvi projekat se odnosio na uređenje sistema odvoda atmosferskih voda, kanalizacionih voda, zalivnog sistema i revitalizaciju jezera, dok je drugi podrazumevao uređenje pešačkih staza i platoa, ograde i mobilijara u parku.

“JKP Gradsko zelenilo” lepo održava Dunavski, najstariji novosadski park i čini sve da ono zadrži renome najpopularnijeg i najpristupačnijeg novosadskog parka.

Zbog dotrajalosti postojeće kanalizacije, sistema punjenja i pražnjenja velikog i malog jezera javila se potreba za potpunom revitalizacijom sistema i izgradnjom sistema za zalivanje.

– Shodno tome, tokom 2020. godine izveden je projekat Uređenje sistema odvoda atmosferskih i kanalizacionih voda i revitalizacija jezera za čiju realizaciju je izdvojeno oko 34 miliona dinara. Tokom 2021/22. godine realizovan je projekat Uređenje pešačkih staza i platoa, ograde i mobilijara u Parku za čiju realizaciju je izdvojeno 125 miliona dinara – rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, gradska uprava za zaštitu životne sredine predano i strateški radi na ozelenjavanju kako bi što pre došli do zajedničkog cilja, i nove titule, a to je Zelena prestonica Evrope.

Gradonačelnik je dodao da je potpuno uređen Kamenički, a da je za Futoški park u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i opremanje.

Na Novom naselju je na površini od 35 000 metara kvadratnih, posle 40 godina u Novom Sadu podignut je novi park, za šta je izdvojeno 55 miliona dinara. On je dodao da se uz Bulevar cara Lazara kod SPENS-a planira nova parkovska površina na 1,2 hektara, a planira se i izrada projektno-tehničke dokumentacije rekonstrukcije “Univerzitetskog parka” površine 5.5 hektara, dok je prethodno uređen Sentandrejski park kao novi prostor koji je Grad zajedno sa NIS-om preoblikovao iz jedne neuređene lokacije u prostor koji je energetski samoodrživ i zelen, na preko 3 hektara.

Plan je i podizanje parka na Limanu 4, koji će se prostirati na oko 7 000 kvadratnih metara, saopšteno je iz gradske uprave.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *