Viši sud u Beogradu optužio Dušana T.: Pozivao Srbe da napuste Kosovo, ako ne priznaju nezavisnost

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beograduoptužni predlog protiv Dušana T. (31) zbog opravdane sumnje da je pozivao građane iz Zubinog potoka da napuste teritoriju tzv. Kosova ukoliko ne žele da budu u kosovskim institucijama.

Osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

U optužnom predlogu tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Takođe je predložilo da sud okrivljenom produži pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo. Sumnja se da je okrivljeni 18. marta 2023. godine u Zubinom potoku na severu Kosova i Metohije pozivao na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srbije, tako što je u pratnji više NN lica prilazio građanima srpske nacionalnosti u Zubinom potoku i delio im letke sledeće sadržine:

Ako ne želite da budete u kosovskim institucijama napustite Kosovo. Marš u Srbiju!” i “Promenite tablice, uzmite lična dokumenta, izađite na izbore, ili se vratite u Srbiju“.

Tom prilikom je govorio da – ko priznaje tzv. Kosovo može da ostane na toj teritoriji, a ko ne priznaje, da može da ide u Srbiju.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *