Zabranjeno pušenje tužilo RTS, Neleta Karajlića i Milenkovića

Zabranjeno pušenje odlučilo je tužiti Radioteleviziju Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića.

Saopćenje menadžmenta Zabranjenog pušenja prenosimo u cijelosti:

– Ovim putem obavještavamo javnost da usprkos činjenici što je prije nešto više od 15 dana frontmen grupe Zabranjeno pušenje Sejo Sexon ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svjedočimo njihovom kršenju.

Iz tog je razloga jutros podnesena tužba Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića. Tužbu možete pročitati i preuzeti na linku.

Naime, 21.6.2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom “Rock el Clasico”. Pritom su bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Sexonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli sljedeće pjesme:

  • Posljednja oaza (Fikreta)
  • Zvijezda nad Balkanom
  • Hadžija il’ bos
  • Balada o Pišonji i Žugi
  • Ibro Dirka

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo. Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu na linku.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *