Da li biste bacili mleko kad prođe rok? Supermarketi nagovaraju kupce da koriste njuh zbog provere

Jedan prodavac odlučio je da ukloni rok upotrebe sa pakovanja mleka, umesto toga ohrabrujući kupce da koriste njuh kako bi procenili da li se ukiselilo.

U pokušaju da smanji otpad, koristiće izraz “najbolje do”, pozivajući kupce da kupuju na sopstvenu procenu.

Upozorili su da se oko 490 miliona flaša, vrednih 270 miliona funti, izlije u kanalizaciju u Velikoj Britaniji svake godine, obično zato što je mleku istekao rok upotrebe. Ovo je jednako oko 18 i po boca po domaćinstvu.

Inače, nakon krompira i hleba, mleko je najbacaniji proizvod.

Prosečna porodica sa decom baci hranu u vrednosti od 60 funti mesečno, više od 700 funti godišnje, prema humanitarnom programu za otpad i resurse (VRAP).

Od 2019. godine, prodavci hrane su obavešteni da mleko, jogurt i drugi mlečni proizvodi sada mogu da imaju etiketu “najbolje upotrebiti do”, osim ako ne postoji rizik za bezbednost hrane.

Testiranje životnog veka proizvoda od strane VRAP-a pokazalo je da voće i povrće mogu biti dobro za jelo i nakon datuma “najbolje do”, kada se čuvaju u optimalnim uslovima.

Za brokoli je utvrđeno da je razlika između datuma “najbolje do” i prvog znaka pogoršanja 15 dana. Za krompir je prošlo 20 dana, a kod jabuka preko 70 dana.

(Telegra Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *