Ferrari smatra da nema smisla kupovati druge marke superautomobila

Nakon rekordne 2022. godine kada je prodao 13.221 automobil, Ferrari je pre nekoliko nedelja pretekao svoju bivšu matičnu kompaniju Stellantis na milanskoj berzi. S obzirom da Ferrari posluje bolje nego ikad, njegov izvršni direktor želi da stvari ostanu onakve kakve jesu.

Na konferenciji koju je organizovao Blumberg, Benedeto Vinja je upitan da li Ferrari namerava da kupi druge proizvođače automobila koji su aktivni u poslu sa superautomobilima. 54-godišnji izvršni direktor je to odbacio, rekavši “Mislim da nema smisla da kupujemo druge proizvođače superautomobila.” On je dalje pomenuo da će kompanija nastaviti da se fokusira na partnerstvo sa drugim kompanijama, ali je naglasio da je važno da luksuzni brend zadrži svoj DNK.

Govoreći o drugim proizvođačima automobila, Ferrari će prestati da isporučuje motore Maseratiju krajem godine kada ističe postojeći ugovor, piše Autoblog.

Ferrari trenutno ima mnogo toga u planu pošto će do kraja godine predstaviti tri nova modela, uključujući novu verziju SF90 koja će možda poneti oznaku “LM” (Le Mans) i zamenu za 812 Superfast.

Prvi električni automobil dolazi 2025. godine, a Benedeto Vinja je tokom iste konferencije rekao da će “e-zgrada” (u kojoj će se praviti automobil sa nultom emisijom) biti spremna sledećeg juna.

Samo 40 procenata modela će i dalje imati SUS postavku do 2026. godine, 55 procenata će biti hibridi a 5 procenata potpuno električna vozila. Do 2030. godine SUS modeli će činiti samo 20 procenata game, a hibridi i električni automobili svaki po 40 procenata.

Kako navodi Automotive News Europe, šef Ferrarija je izrazio i želju da “zadrži veliku fleksibilnost” tokom ovog prelaznog perioda, jer će se nova fabrika za montažu koristiti i za proizvodnju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *