Najmoćniji teleskop u istoriji čovečanstva slikao rađanje zvezda

Svemirske agencije NASA, ESA i CSA, koje predstavljaju SAD, Evropu i Kanadu, sa ponosom su prezentovale najnovija dostignuća James Webb teleskopa. Najmoćniji teleskop u istoriji čovečansta uspeo je da zabeleži fenomen rađanja zvezda, pružajući nam do sad neviđene uvide u ovaj kosmički proces.

On je tako uspeo da prikaže galaksiju NGC 5068 koju su astronomi nazvali štraftasta spiralna galaksija zbog svetle centralne štrafte koja se vidi na fotografijama. One su uslikane uz pomoć kombinacije infracrvenih snimaka napravljenih uz pomoć MIRI (Mid-Infrared Instrument) i NIRCam (Near-Infrared Camera) senzora teleskopa.

Senzori su uspeli da “uhvate” galaksiju u sazveđu Devica udaljenu oko 20 miliona svetlosnih godina od Zemlje. S obzirom na to da teleskop ima neverovatne mogućnosti da “vidi” kroz prašinu i gas koji okružuju zvezde, on je tako uspeo da zabeleži proces njihovog formiranja, piše Engadget.

Dve fotografije koje zajedno čine kompozitnu otkrivaju različite slojeve galaksije. Prva fotografija koju proizvodi MIRI senzor daje pogled na strukturu galaksije i svetleće mehuriće gasa koji su u stvari novonastale zvezde.

S druge strane, fotografija koju je napravio NIRCam prikazuje ogroman broj zvezda u prvom planu. Kompozitna fotografija napravljena od te dve predstavlja ogromnu količinu zvezda u okolini kao i upravo stvorene zvezde.

Iako iz ovih fotografija nije izašlo nijedno novo naučno otkriće, NASA piše da su one deo napora da se prikupi što više informacija i fotografija formiranja zvezda iz „obližnjih“ galaksija. Iako „obližnje“ u ovom slučaju podrazumeva oko 20 milona svetlosnih godina udaljenosti, naučnici se nadaju da će im fotografije pomoći u budućim istraživanjima za još udaljenije galaksije. Tako bi astronomi na osnovu njih otvorili čitav spektar novih naučnih polja u astronomiji, fizici i načinu stvaranja galaksija.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *