Uživo Otvorena nova pista na Aerodromu "Nikola Tesla": Posle 60 godina rekonstruisaće se stara

Nova poletno-sletna pista na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” otvorena je danas. U pitanju je druga poletno-sletna staza, dužine 3.500 metara, koja će služiti kao glavna pista tokom predstojeće rekonstrukcije postojeće piste.

Nova pista je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću, koja će uskoro biti remontovana. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta poletno-sletna staza postaće paralelna rulna staza i služiće kao pista po potrebi, u slučaju da glavna ne može da se koristi.

Operativni kapaciteti aerodorma biće uvećani u prvoj polovini 2024. godine. Kompanija “Belgrade Airport” članica, mreže aerodroma “Vinci Airports”, otvorila je drugu poletno-sletno stazu čime će se osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja u toku radova.

U okviru projekta modernizacija aerodroma kompanija “Vinci Airports” će izvesti opsežnu rekonstrukciju postojeće poletno-sletne staze beogradskog aerodroma prvi put od izgradnje aerodroma 1962. godine. Radovi su počeli sredinom marta 2020. godine, dužina nove piste iznose 3.500 metara, 100 metara duže od postojeće, ukupne površine od oko 210.000 metara kvadratnih.

Projektovana je u skladu sa najnovijim standardima u pogledu kapaciteta, opterećenja i korišćenih materijala, omogućava opslugu svih kategorija vazduhoplova. Nova glavna pista opremljena je sistemom za sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti, a projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane.

– Puštanjem u rad nove piste, uz proširenje i modernizaciju terminala, parkinga, pristupnih saobraćajnica i manevarskih površina, značajno uvećavamo kapacitete beogradskog aerodroma. Spremni dočekujemo period oporavka saobraćaja i projektovani rast, uz fokus na naš cilj da omogućimo da aerodrom ‘Nikola Tesla’ može da opsluži 15 miliiona putnika godišnje do kraja perioda trajanja koncesije – izjavio je Berizo.

Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe.

Otvaranju piste prisustvuju i generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

 

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *