"Žurio je da gleda utakmicu, pa ubio Nikolinu na pešačkom": Oni su videli svoju decu u kovčegu i traže pravdu

Deca nisu broj! Tražimo oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju“, glavna je poruka Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju. U svojoj tuzi, 35 porodica obavijenih u crno pokušava da kreira bezbedniji saobraćaj za decu koja su i dalje među nama.

Na konferenciji za novinare govorili su roditelji Nikoline Janković Vera i Bogoljub, roditelji malog Despota Mrđića Vukašin Mrkić i Verica Vitorović, kao i majka Dušana Mićića Marta.

Nikolina majka Vera rekla je da je njihova priča tužna, ali realna i da se, nažalost, svakog dana ponavlja.

– Ja sam majka Nikoline Janković, devojčice koja je imala 12 godina i ubijena je na pešačkom prelazu zato što je vozač, njen ubica, žurio da gleda utakmicu. Žurio je i vozač u Novom Pazaru, pa je dva, tri dana kasnije poginula i Melisa Zećović. Žurio je vozač u Obrenovcu, pa je stradao Maksim Vujić, žurio je vozač u Somboru, pa je polovinom januara stradao i David Mormer. To su četiri dečja kovčega za manje od mesec dana. Četiri porodice koje su izgubile svoju decu. Četiri uništene porodice – rekla je Vera u svom obraćanju.

Kako je istakla, ispostavilo se da porodica usvojenih u crno ima mnogo više. Udruženi tugom zbog tragedija koje su doživeli, za dva meseca skupilo se 35 porodica sa identičnom sudbinom – da su zbog bahatog vozača izgubili decu u saobraćaju.

– To su porodice koje svakog dana idu na grobove svoje dece. Dok idemo na grobove svoje dece viđamo njihove ubice kako voze. Iako su ubili nekog u saobraćaju, oni i dalje voze. Viđamo ih kako ispijaju kafe, kako idu po restoranima, a izbegavaju ročišta. Viđamo ih prave svadbe, slavlja, par nedelja nakon što su oduzeli nekome život. Mi smo porodice koje su svoju decu, smrskanu ispod točkova tih automobila, unakaženu obdukcijama, stavili dva metra ispod zemlje, a njihove ubice nastavljaju svoj život kao da se ništa nije desilo. Čak im ni vozačke dozvole nisu oduzete – dodala je.

Upravo te porodice organizuju proteste kako bi bile podignute optužnice, a na neke od optužnica čeka se godinama. Iako tužioci, kako kaže Nikolina majka, “imaju obavezu da budu njihovi advokati”, neki tužioci odbijaju da ih prime.

– Mi smo porodice koje, kad uđu u sudnicu, nemaju pravo da pričaju, a ubica i njegovi advokati imaju sva prava, kao da nisu oni okrivljeni, nego mi.

Za sudiju, naša deca su broj krivičnog postupka. To nije Nikolina koja je volela da uči, nije Nađa koja je volela da igra odbojku. To nije Despot koji je voleo da pliva, Dušan koji je voleo da igra fudbal, Maksim koji je voleo da ide u crkvu. To za njih nije ugašen život, to je broj krivičnog postupka – rekla je Vera.Ističe da su sudska veštačenja dodatno poniženje za porodice.

– Sudski veštaci ne mogu da procene brzinu automobila, smo znamo u kakvom stanju smo sahranili našu unakaženu decu – dodala je Nikolina majka i istakla da se pešaci, iako ranjiva grupa u saobraćaju, ističu kao krivci za nesreće.

Kako je Vera rekla, oni koji ubiju nekog u saobraćaju provedu 250 do 350 dana iza rešetaka.

– Oni zvanično kažu dve ili tri godine, što su minimalne kazne. Kad preračunato slobodne vikende i dane godišnjih odmora koje imaju, dođete do 250 do 350 dana. Duže se bude u zatvoru za krađu, za ubistvo jelena van sezone lova, nego ako ubijete dete ili mladu osobu – rekla je Vera.

Ona je istakla da je je maju u saobraćaju povređeno desetoro dece do 14 godina, a poginulo dvoje. Prvog dana juna je, kako napominje, opet povređeno desetoro dece.

– Stanje je alarmantno. Zato smo rešili da podignemo glas. Ako već naše dece nema, tražimo oštrije kazne kako bi se sprečile buduće tragedije. Verujem da će, ako par ubica dece dobije po 15 godia zatvora, trend bahatog vožnji da prestane. Mi decu za gaženje nemamo. Ako smo već mi izgubili decu, ne moraju i drugi roditelji – dodala je Nikolina mama.

Kako bi drugu decu zaštitili u saobraćaju i kako bi to bio legat njihove dete, roditelji su zatražili izmene zakona.

– Postoje porodice koje godinama čekaju da se podigne optužnica. Šest godina nema optužnice za smrt Dimitrija Glišića. Za nesreću u kojoj je poginuo Dušan Milić, optužnica se čeka četiri godine. Bogdan Gavrilović, koji je imao sedam godina, a nastradao je prošle godine, predmet arhiviran. Tužioci kažu nema elemenata krivičnog dela. Roditelji, zbog brojnih propusta, opravdano sumnjaju da ima elemenata krivičnog dela – objasnila je Vera.

Duga je lista i porodica u čijim je slučajevima pokrenut predistražni postupak.

– Za njih postoje dokazi, ali nikako da se dođe do glavnog pretresa, nikako da se vidi ta optužnica. Porodica Jovičin – njihov sin Ivan je stradao na njihove oči. Ostao je bez obe noge. Nisu uspeli 17 meseci da vide tužioca, a njegova obaveza je da priča sa porodicom. U slučaju kadeta Vojne akademije Nikole Grujića, podizanje optužnice se čeka skoro godinu dana. Porodica Vukašina Tomića i dalje ne zna okolnosti njegove smrti, zato što je policijski uviđaj konfuzno odrađen i sada ponovo pokušavaju da dođu do istine i pravde za stradanje svog sina – dodala je.

Lista se nastavlja. Za smrt Nenad Vićovca ni posle godinu dana nema suđenja. Za nesreću u kojoj je poginuo Darko Vasiljević rečeno je da nema elemenata krivičnog dela.

Postoje i aktivni procesi, odnosno krivični postupci koji se, kako kaže Vera, odugovlače.

– U slučaju moje ćerke ubica ima 70 godina. U slučaju Nađe Tasić iz Lebana ubica ima 75 godina. Retko dolazi na suđenja, odugovlači, tražeći razna izuzeća. Ubica Borisa Majorskog i Dejana Neralića ima 84 godine. Mi se pitamo ko je tim ljudima dao lekarsko uverenje da mogu da voze i kako institucije ne shvataju da će oni preminuti prirodnom smrću, a da naša deca pravdu dočekati neće – istakla je Vera.

Melisa Zećović je na pešačkom prelazu udario maloletnik. Ona je sedma devojčica ubijena na pešačkom prelazu u tom gradu u protekle tri godine.

Četvorogodišnji Edin Krstić iz Niša poginuo je pre dve godine, a u postupku još nisu ispitani svedoci. U slučaju pogibije Maksima Vujića roditelji su saslušani tek pet meseci nakon nesreće. Porodica Aleksandra Vujanovića već pet puta dobija pismena obaveštenja da se ročište odlaže.

– Imamo procese koji su završeni sramnim kaznama. Svi ste čuli za Stefana Balića. Kazna osuđenom za njegovo ubistvo smanjena je sa 10 na osam godina. U slučaju Despota Mrđića, podizanje optužnice trajalo je godinu dana, a kazna je smanjena sa izrečene četiri na dve i po godine. Ubica Ernada Bakana  osuđen je na 17 meseci zatvora. Ubijen je na pešačkom prelazu. Ubica Ernada Bakana biće 205 dana u zatvoru. Duže ga je majka u stomaku nosila – dodala je Nikolina mama.

Pavle Stanković stradao je na pešačkom prelazu, a počinilac je osuđen na tri i po godine i nije krivično gonjen za nepružanje pomoći. Marija Zarić nastradala je na pešačkom prelazu u zoni škole, a vozač (84) osuđen je na tri godine zatvora.

Miodrag Jović poginuo je u nesreći sa još tri osobe. M. L. je za to delo osuđena na osam godina zatvora, a Apelacioni sud je kaznu smanjio na sedam. Ipak, ona kaznu ne služi jer se nalazi u bekstvu i trenutno je na snazi poternica za njom.

– Aleksu Dimitrova su poslali na rekreativnu nastavu, a vratili su ga u kovčegu. Kazna za ubicu – dve i po godine. Kad se preračuna, oko 200 dana zatvora.

– Ja sam Verica Vitorović, Despotova mama. Mama dečaka koji se uvek smejao, koji bi ozario i osvetlio ovu prostoriju kada bi sada ušao u nju. Ja sam mama koja je uživala u plemenitosti, dobroti i sreći svoje porodice, ali sam i mama kojoj liju suze svakog dana i koja svaki dan razmišlja o tome kako da vrati vreme. Ali to nisam samo ja, to je 35 porodica kojima se kida duša svakog dana zbog 35 mladih života – rekla je Verica u svom obraćanju.

Ona je istakla da nasilje u saobraćaju mora da stane jer, nažalost, “bilo čije dete može da bude sledeće”.

– Naši zahtevi su jasni i glavni je da se povećaju kazne od jedne do osam godina koje su zaprećene u Osnovnom sudu, gde sudije daju minimalne kazne. Mi tražimo da se ta kazna izbriše i da postoji samo kazna od pet do 15 godina i u Osnovnom i u Višem sudu. Tražimo da se proširi kategorizacija krivičnih dela. Za sada je to samo vožnja pod dejstvom alkohola i opijata, a mi tražimo da se to proširi na pešačke prelaze, na profesionalne vozače – dodala te Despotova mama.

Roditelji su najpre za nesreću sa smrtnim ishodom na pešačkom prelazu tražili kazni od 30 godina, bez mogućnosti pomilovanja, a za agresivnu vožnju s smrtnim ishodom kazni od 15 do 30 godina. Jedan od njihovih zahteva jeste i da se uvede kazna trajne zabrane upravljanja motornim vozilom, kao i da svi počinioci nesreća sa smrtnim ishodom suđenja čekaju j pritvoru i da se taj pritvor ne uračunava u odsluženje kazne.

Jedan od zahteva jeste i da maksimalna brzina na auto-put bude 100 umesto dosadašnjih 130 kilometara na sat, a da na kritičnim deonicama stoji upozorenje da je u pitanju crna tačka.

Kako su objasnili, jedini konkretan odgovor koji su do sada dobili, uprkos brojnim sastancima, bio je sa ministarskom pravde Majom Popović, koja je istakla da je nemoguće uvesti kaznu od 30 godina, s obzirom na to da je prema Ustavu najveća kazna 20 godina, a jedina veća jeste doživotna.

Ministarka je predložila da se umesto kazne od jedne do osam godina uvede kazna od dve do 10 godina, kao i da se umesto kazne od dve do 12 godina, uvede kazna od pet do 15 godina, ali roditelji smatraju da je kazna od dve godine previše niska.

Ministarka je takođe predložila da se uvede kazna zabrane upravljanja motornim vozilom dok traje sudski postupak, kao i minimalna kazna od četiri godine neupravljanja motornim vozilom.

Plan roditelja bio je da, nakon održane konferencije odu u protestnu šetnju do Predsedništva. Međutim, kako su pre konferencije za medije imali sastanak sa predsednikom Vučićem, ruta šetnje je promenjena i uputili su se ka Apelacionom sudu.

Sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem bio je efektan, ocenila je danas članica Vera Janković.

– Argumentovali smo zašto ponuđene granice, donje granice kazni nisu dovoljno visoke, tako da je predlog da se te donje granice dodatno povise. Ako budu na osnovnom sudu da to bude od četiri do 12 godina, ako je na višem sudu od pet do 15 godina. Naš inicijalni zahtev je bio da ide od 15 do 30 godina, međutim po Ustavu Srbije nemoguće je dati toliku kaznu – rekla je.

Ona je dodala da se u septembru očekuje javna rasprava na kojoj će učestvovati i Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju, kao i da bi trebalo da imaju ponovni sastanak sa Vučićem u avgustu.

Njen suprug Bogoljub je za Telegraf.rs rekao da su danas na sastanak sa predsednikom išli sa setom predloga poboljšanja.

– Sastanak je trajao kratko. Danas smo govorili samo o prvih pet predloga, na sledećem sastanku ćemo razgovarati o narednih pet i tako dalje. Razumem obaveze gospodina predsednika, ali mi bismo mogli danas da iznesemo barem 20 predloga. Mi smo danas samo pričali o Krivičnom zakoniku, a postoji Zakon o bezbednosti saobraćaja koji mora da se menja, postoji ponašanje lokalnih samouprava, treba da se kontroliše rad Agencije za bezbednost saobraćaja, a imamo i nacionalnu strategiju. To su sve pitanja koja će doći da bi sutra naša deca ostala živa i mogla da izađu na ulicu. Za sad nam je na sastancima rečeno samo da ne može kazna od 15 do 30 godina. Pokušaćemo da se izborimo za kaznu od pet do 15 godina. Što se tiče zabrane upravljanja vozilom tokom trajanja postupka, na tome se radi – rekao je Nikolinim otac.

Napominje da je sastanak prošao dobro, ali da treba da bude pokriveno još mnogo tema i problema koje je potrebno rešiti.

Porodice i prijatelji poginulih otišli su u protestnu šetnju od Terazija do Apelacionog suda.

Oko 50 ljudi, svi u crnini, sa fotografijama voljenih kojih više nema na majicama i transparentima, ispred Apelacionog suda postavili su fotografije nastradalih u prirodnoj veličini.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *