Evropa rPET koristi više od 40%, a mi? Osnovana Alijansa za cirkularna pakovanja u Srbiji

U Beogradu je danas predstavljena Alijansa za cirkularna pakovanja, koju čine kompanijelideri u proizvodnji ambalažnog pakovanja u našoj zemlji.

Ideja je da ove kompanije zajedničkim naporima ispune ciljeve održivosti, odnosno cirkularne ekonomije i skladištenja otpada spremnog za reciklažu.

Cirkularna ekonomija se, inače, zasniva na principima eliminisanja otpada i zagađenja, održavanja materijala u upotrebi što je duže moguće i regeneracije prirodnih sistema, a prioritet se daje efikasnom upravljanju ambalažnim otpadom i efikasnim modelima prikupljanja iskorišćene ambalaže.

Na događaju je bilo reči i o sistemskim rešenjima, poput širokog depozitnog sistema (novi zakon o upravljanju ambalažnim otpadom), koja treba da omoguće ostvarivanje ciljeva na koje se Srbija obavezala EU, do 2030. godine.

Kompanije koje čine ovu Alijansu, uglavnom proizvode pakovanja od jednog materijala (staklo, aluminijum, kartonska i papirna ambalaža, višeslojna kartonska ambalaža, PET i ostala plastična ambalaža) i procena je da pokrivaju 65% celokupnog tržišta ambalažnih pakovanja.

– Republika Srbija trenutno razmatra promenu ligeslative za prikupljanje ambalažnog otpada i reciklažu, i to je jedan veoma bitan faktor u poslovanju svih kompanija. Cilj nam je, naravno, smanjenje zagađenja i racionalno odlaganje otpada, a ono što će naša Alijansa raditi, na sreću, poklapa se sa mnogim evropskim regulativama – rekao je predsednik Alijanse.

Ono što smo danas mogli da saznamo jeste da je rPET – materijal budućnosti, koji se u svetu uveliko koristi, ali je kod nas dosta manje zastupljen (oko 19%). U Zapadnoj Evropi, procenat upotrebe rPET-a premašuje 40 procenata.

Članice Alijanse su raznovrsne kada je reč o materijalima koje recikliraju i sa kojima posluju: od kartona, preko plastike, do stakla i aluminijuma. Napominjemo i da je, u oblasti aluminijumske ambalaže, globalna stopa reciklaže danas 69%, a cilj je da iznosi 90 odsto do 2030. godine.

Drugim rečima, cilj je da nema gubitka ovog materijala prilikom obrade, ili da gubici budu minimalni – od 2 do 4 odsto.

Ono što se posebno ističe jeste “dizajn za reciklažu”, kao posebna kategorija na kojoj treba raditi ubuduće, kako bi se pravila ekološka pakovanja “spremna” za uspešno i efikasno recikliranje i odlaganje.

Podsećamo da je nedavno u prestonici održana konferencija “Rizici novog doba: održivost i izdržljivost”, upravo fokusirana na ESG (environmental, social, and corporate governance) principe i održivo poslovanje u globalu.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *