Napravite sami hvatač boja za veš: Sačuvaće vam osetljive komade garderobe

Koliko puta vam se desilo da uključite veš-mašinu i da greškom uz beli veš i peškire ubacite neki komad garderobe koji pušta boju? Rezultat vam je dobro poznat – neželjeno obojeni veš i peškiri koji izgledaju kao da su stari „sto godina“.

Još je veći problem ako u bubanj veš-mašine ubacite stvari koje puštaju boju, pa vaša omiljena košulja, majica ili pantalone dobiju fleke od boje koja je „prešla“ sa drugih komada garderobe.

Spasonosno rešenje koje sprečava sve navedene situacije su takozvani hvatači boja. Iako ih ima u mnogim marketima i drogerijama, možete ih napraviti i sami, i to od starih belih majica koje više ne želite da nosite.

Majicu isecite na veličinu papirnih maramica, pa je potopite u lavor u koji ste sipali 400 mililitara tople vode i dve kašike sode za pranje. Ostavite da komadi majice odstoje u ovom rastvoru dvadesetak minuta, pa ih izvadite i ostavite da se osuše.

Važno je da komade tkanine ne cedite kad ih izvadite iz lavora, kako bi rastvor mogao duboko da prodre u pamučna vlakna.

Kad se komadići majice osuše, spremni su za ubacivanje u veš-mašinu. Sačuvaće vam garderobu od mešanja boja tokom mašinskog pranja.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *