Oglasili se iz Naroda i Pravde: Naši kadrovi vraćaju BiH na svjetsku diplomatsku scenu

Bosna i Hercegovina se u posljednjih nekoliko mjeseci u potpunosti vratila na svjetsku diplomatsku scenu, a taj proces predvode kadrovi ‘Naroda i Pravde’ predvođeni ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem i članovima rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH Kemalom Ademovićem i Denisom Zvizdićem, saopćeno je iz Naroda i pravde.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković danas učestvuje, na poziv ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princa Faisala bin Farhana Al Sauda i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyja Blinkena, na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

“U manje od pola godine mandata ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i čelni ljudi Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović i Denis Zvizdić, kroz sastanke, susrete i zvanične posjete u potpunosti su reafirmirali poziciju Bosne i Hercegovine na svjetskoj diplomatskoj sceni. Susretima sa predstavnicima ključnih vanjskopolitičkih partnera naše zemlje, od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, preko Evropske unije i Turske do predstavnika zemalja islamskog svijeta, Bosna i Hercegovina se pozicionira na jedan kvalitetniji način”, navodi se u saopćenju.

Tim susretima i aktivnostima, kako se dodaje, šalje se jasna poruka kako su euroatlantske integracije i dobri odnosi sa ključnim partnerima glavni ciljevi bosanskohercegovačke vanjske politike. Promocija države značajna je i sa aspekta popravljanja imidža naše zemlje na međunarodnoj političkoj sceni te otvaranju mogućnosti za privlačenje stranih investicija.

Iz Naroda i Pravde navode kako je u trenutnoj geopolitičkoj situaciji obilježenoj agresijom Rusije na Ukrajinu, Bosna i Hercegovina ipak jasno potvrdila svoje opredjeljenje.

“Nažalost, u ranijem periodu smo svjedočili da je pozicija Bosne i Hercegovine bila poljuljana posebno kod ključnih partnera. Ionako kompleksnu situaciju pri kreiranju vanjske politike zbog stavova iz bosanskohercegovačkog entiteta RS dodatno su opteretili neodgovorni potezi i izjave pojedinih kadrova iz drugih stranaka. Politika sukoba, prljave kampanje i najniže vrijeđanje ključnih međunarodnih partnera otvorili su prostor da se i u Sarajevu počne zagovarati okretanja BiH ka Rusiji i drugim zemalja. Aktivnostima kadrova Naroda i Pravde takva štetna politika izolacije je zaustavljena i preokrenuta”, dodaje se u saopćenju.

Kako se dodaje, pozicija Bosne i Hercegovine na vanjskopolitičkom planu jasno je određena stranačkim dokumentima Naroda i Pravde.

“Pored jasne opredijeljenosti za euroatlantske integracije naše države, jasno smo istakli i namjeru za uspostavljanjem i jačanjem diplomatskih odnosa sa svim zemljama regije kao i svim dobronamjernim i prijateljskim organizacijama na Zapadu i Istoku, a u cilju realizacije ekonomskih, političkih, sigurnosnih, obrazovnih, naučnih, kulturnih i sportskih interesa Bosne i Hercegovine i njenih građana, te njihove pravne zaštite u inostranstvu, posebno u kriznim situacijama. Zato posebno pozdravljamo angažman kadrova Naroda i Pravde kako bi ove politike doista i zaživjele”, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *