Policija slučajno došla do Makedonca i rešila ubistvo posle 24 godine: Jedini DNK trag poslao ga iza rešetaka

Sud u Švajcarskoj osudio je muškarca iz Severne Makedonije (65) na 18 godina i tri meseca zatvora nakon što je proglašen krivim za ubistvo i pokušaj ubistva 1999. godine u kantonu Bern.

Pre 24 godine došlo je do brutalnog napada na stajalištu za švajcarske putnike kod Berna. Otac, majka i njihov tadašnji 14-godišnji sin bili su kod kuće te večeri. Dva starija sina su poslovala sa mušterijama na železničkoj stanici. Grupa od četvorice muškaraca upala je u kuću i prisutnima vezala lisice. Muškarci su bili maskirani i naoružani.

Napadači su mučili roditelje i sina. Kada su braća stigla kući, jedan od napadača je odjednom ispalio najmanje četiri pucnja kroz prozor u tadašnjeg 22-godišnjaka i 23-godišnjaka.

Ubijen je 22-godišnjak, a napadači su pobegli, prenosi Blick.

Brutalna pljačka i ubistvo u junu 1999. godine godinama je bio nerešen slučaj, sve dok jedini DNK trag nije doveo do osuđenog.

Istražitelji su postali svesni Makedonca slučajno 2015. godine, kada je on prijavio provalu u svoj kiosk u Bernu. Njegov DNK poklopio se sa tragovima DNK na mestu zločina od pre 24 godine.

Čovek je uvek negirao umešanost u pljačku 1999. godine. Njegov branilac je tražio oslobađajuću presudu. Javno tužilaštvo je smatralo da je umešanost muškarca u pljačku dokazana i tražilo je kaznu zatvora od 18 godina.

Pozadina pljačke je i dalje nejasna. U presudi saveznog suda o slučaju iz 2022. godine, pozivajući se na istragu, kaže se da bi zločin mogao biti zasnovan na ilegalnoj trgovini oružjem između dva sina porodice i bivših aktivista Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *