Preminuo legendarni Rale Rašić

Zvonimir Rale Rašić, bivši fudbaler nekoliko srpskih klubova, a kasnije i selektor fudbalske reprezentacije Australije i mnogih klubova na najmanjem kontinentu, preminuo je u Sidneju u 87. godini života.

Legendarni Rale je bio čovek koji je bio revolucionar kada je u pitanju fudbal u Australiji. Vodio je “Kengure” pet godina, od 1969. do 1974. godine i imao je najveći uticaj na popularnost i shvatanje fudbala u Australiji.

On je inače i prvi koji je ovdeo Australiju na Svetsko prvenstvo 1974. godine.

Zvonimir Rašić je rođen u mestu Dole u Bosni i Hercegovini. Karijeru je počeo u Proleteru iz Zrenjanina, gde je proveo četiri sezone. Potom je igroa za Vojvodinu, Spartak iz Subotice i Borac iz Banjaluke, pre nego što je 1962. godine otišao u Australiju, gde je igarao za Fuskrej.

Potom je isti tim počeo i da trenira, a nakon toga je preuzeo i reprezentaciju, koju je odveo na prvi Mundijal.

Posle Svetskog prvenstva je dobio otkaz, a on je kasnije istakao da veruje da je otpušten zato što ga nisu gledali kao pravog Australijanca.

Zvonimir Rale Rašić je 1989. godine uvršten u sportsku kuću slavnih u Australiji, a 2001. godine odlikovan je medaljom australijskog sporta, kao i medaljom za sve što je uradio za fudbal u Australiji.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *