Šta znači broj na kremi za sunčanje: Evo šta je zapravo SPF i kako utječe na kožu

Oznaka proizvoda za zaštitu od sunca mora da sadrži broj faktora zaštite od sunca (SPF) da bi se označio nivo zaštite od UVB zraka

Kada provodimo vrijeme na suncu, izloženi smo dvjema potencijalno štetnim vrstama zraka: UVA i UVB. Faktor zaštite od sunca (SPF) je broj, naprimjer, SPF15. Pokazuje koliko zaštite proizvod nudi od UVB svjetlosti. Proizvod sa većim SPF brojem pružit će veću zaštitu.

Nivo zaštite

Niska zaštita: SPF je ispod 15

Srednja zaštita: SPF je 15 do 29

Visoka zaštita: SPF je 30 do 49

Veoma visoka zaštita: SPF je više od 50

SPF je naučna mjera. Daje predstavu o tome koliko je manji rizik od oštećenja kože usljed upotrebe kreme za sunčanje. Fokusira se na vrijeme koje je potrebno UVB zracima da prođu kroz kremu za sunčanje i izazovu da koža postane crvena, u poređenju s vremenom kada nema kreme za sunčanje. Faktor se izračunava tako što se doza sunčevog zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože podijeli s dozom potrebnom da izazove crvenilo bez kreme za sunčanje, piše ”Medical News Today”.

Ako je potrebno 15 puta duže da koža pocrveni s kremom za sunčanje nego bez nanošenja kreme za sunčanje, SPF je 15. U teoriji, ako bi, pod određenim UV uvjetima, bilo potrebno 10 minuta da nezaštićena koža počne da postaje crvena, krema za sunčanje sa SPF 30 bi to spriječila 300 minuta, odnosno 5 sati, što je 30 puta duže.

Pogrešno je misliti da s većim SPF-om osoba može duže vremena da provede na suncu, a često se nailazi na ovo mišljenje.

Drugi faktori koji imaju utjecaj: vremenski uvjeti

doba dana

tip kože

kako se nanosi losion

Efekt blokiranja zraka nestaje nakon najviše sata sata. Nakon toga, losion će morati ponovo da se nanese.

Izvor: avaz.ba

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *