Suad Rožajac, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović optužene za smrt djevojčice Džene Gadžun

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog nesavjesnog liječenja koje je izazvalo smrt dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. Optužnica bi trebala biti upućena nadležnom sudu na potvrđivanje piše Klix

Bavčić je potvrdila da su optuženi doktor Suad Rožajac, te dvije doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović. Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija nakon koje je preminula dvogodišnja djevojčica, nije optužen.

“Kod Suada Rožajca radi se o teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, a protiv Nine Jovanović i Jasmine Halimić radi se o krivičnom djelu zloupotreba položaja”, portvrđeno nam je iz kantonalnog tužilaštva KS.

Podsjećamo, djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun u novembru 2021. godine operisana je u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad. Utvrđeno je i da ordinacija nije imala verificiranu opremu.

Djevojčica je nakon operacije prebačena na KCUS, gdje je nakon šest dana kome preminula.

Odbor za medicinsku etiku i deonotogiju Ljekarske komore Kantona Sarajevo ustanovio je da su dr. Suad Rožajac i dr. Jasmina Halimić-Alajbegović radili suprotno Kodeksu medicinske etike i deontologije, a u slučaju operacije u ordinaciji “Bejtović” preminule djevojčice Džen Gadžun.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *