Nove tvrdnje istraživača: Naučnici u Vuhanu stvorili "mutant" virus pre pandemije kovida 19

Kineski naučnici u Vuhanu zajedno sa vojnim stručnjacima radili su na kombinovanju najsmrtonosnijeg virusa pre početka pandemije kovid 19, tvrde britanski mediji pozivajući se na nalaze zapadnih istražitelja.

Prema istražiteljima koji su ispitali presretnutu komunikaciju i naučno istraživanje, kineski naučnici vodili su tajni projekat na Institutu za virusologiju u Vuhanu, prenosi Telegraph.

Istraživanje britanskog Sunday Times, tvrdi da američki istraživači veruju da je jedan od razloga zašto nije objavljena informacija o njihovom radu taj što je projekat vođen u saradnji sa kineskim vojnim istraživačima.

List tvrdi da je proverio na stotine dokumenata, uključujući poverljive izveštaje, interne zapisnike, naučna dokumenta i elektronsku komunikaciju i da je institut u Vuhanu učestvovao u krajnje rizičnim eksperimentima o korona virusima koje je sakupio iz pećina sa slepim miševima na jugu Kine.

Naučnici širom sveta prvobitno su verovali da je pandemija izbila prirodno, ali teorija o tome da je virus procurio iz laboratorije poslednjih godina dobija sve više na kredibilitetu jer i FBI podržava tu teoriju.

Britanski Sunday Times sada tvrdi da je laboratorija prestala da objavljuje svoje nalaze 2016. godine pošto su istraživači otkrili nov tip korona virusa u jednom rudarskom oknu u Modjangu u provinciju Junan gde su ljudi umrli od simptoma sličnih sarsu. Žrtve nisu prijavljene.

Jedan od istraživača kaže za ovaj list da je slučaj u rudniku zataškan jer je povezan sa vojnom tajnom budući da se radi o pokušaju upotrebe virusa dvostruke namene – za vakcine odnosno biološko oružje.

Američki istražitelji smatraju da je program s oznakom tajnosti imao za cilj da virusi iz rudarskog okna postanu zarazniji za ljude i dovedu do stvaranja virusa kovid 19 ali da je on procurio iz laboratorije u Vuhanu posle akcidenta.

“Jasno je da je Institut za virusologiju u Vuhanu učestvovao u stvaranju, proglašenju i zataškavanju pandemije Kovid 19”, rekao je jedan od istražitelja.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *